Москва упозорила САД да не реанимирају Реганов „Рат звезда“

КИНА: АМЕРИЧКА ПРО-СТРАТЕГИЈА МОЖЕ ИСПРОВОЦИРАТИ НОВУ ТРКУ У НАОРУЖАЊУ

* Министарство иностраних послова Русије: „Нова америчка стратегија ПРО фактички даје зелено светло постављању ударних система ПРО у космосу ради уништавања различитих типова ракета док су у успореној фази лета након лансирања. Зато позивамо америчку администрацију да се уразуми... То неће повећати безбедност ни Сједињених Држава ни њихових савезника“

________________________________________________________________________________

         МИНИСТАРСТВО иностраних послова Русије поручило је званичном Вашингтону да његова нова стратегија противракетне одбране код других земаља мора изазвати „најозбиљнију забринутост“.

         Прво је оценило да САД очито намеравају да себи обезбеде неприкосновену војну надмоћ и могућност извођења војних операција у сваком делу света.

         Указало је да Сједињене Државе чак ни хипотетички не допуштају могућност договорног увођења било каквих ограничења за своје противракетне планове.

         У изјави руског министарства се додатно наводи и наглашава:

         „САД себи узимају право да изводе превентивне ударе по ракетама које сматрају претњом и пре него што уопште буду лансиране. Преведено на разумљив језик, ово подразумева наношење разоружавајућих удара по територији земаља које САД буду сврстале међу своје противнике“.

         Руска дипломатија је упозорила да је управо на тој логици била заснована претходна трка у наоружању која је све више пута доводила до ивице катастрофе. И подвукла:

         „Нова америчка стратегија ПРО фактички даје зелено светло постављању ударних система ПРО у космосу ради уништавања различитих типова ракета док су у успореној фази лета након лансирања. Зато позивамо америчку администрацију да се уразуми и одустане од овако неодговорног покушаја да се на вишем технолошком нивоу реанимира Реганов програм `рата звезда`. То неће повећати безбедност ни Сједињених Држава ни њихових савезника“.

         Министарство иностраних послова РФ позвало је Вашингтон да се врати преговорима о међународној безбедности „у најширем оквиру“.

         Пекинг: Америчка ПРО-стратегија може

          испровоцирати нову трку у наоружању

         И КИНА је упозорила да нова америчка стратегија ПРО може изазвати нову трку у наоружању и подрити однос снага у свету.

         Министарство спољних послова Кине је саопштило да је америчка ПРО-стратегија „препуна застарелих концепција“ из времена хладног рата и да је у њу уграђена игра на све или ништа.

         Посебно је указало: „Документ преувеличава геополитичку конфронтацију и супраништво великих земаља. Још се безразложно оперише претњом са стране Кине“.

         Кинеска дипломатија је потез са стратегијом ПРО назвала неконструктивним и упозорила да може испровоцирати нову трку у наоружању и пореметити стратешку равнотежу и стабилност у свету.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари