Москва у УН окупља групу држава спремних да се супротстављају намерама САД према Венецуели

ОТКРИО ДА ЈЕ ФОРМИРАЊЕ ГРУПЕ ВЕЋ У ТОКУ И ДА ЋЕ ОНА ПРИМАРНО БРАНИТИ МЕЂУНАРОДНО ПРАВО

* Сергеј ЛАВРОВ: „Упозорио сам Мајка Помпеа да не би било добро да се САД враћају доктрини Монроа јер их то може одвести предалеко. Рекао сам му да та доктрина, од пре 200 година, не одражава непоштовање само према народу Венецуеле, него према свим народима Латинске Америке“

_____________________________________________________________________

         ШЕФ руске дипломатије Сергеј Лавров објавио је да ће Москва – ради супротстављања плановима које Сједињене Државе имају према Венецуели - мобилисати све земље у Уједињеним нацијама које поштују Повељу УН.

         Притом је додатно нагласио: „Наша позиција поводом планова САД за Венецуелу веома је једноставна. Мобилисаћемо у УН ради супротстављања тим плановима групу држава које, као и ми, поштују Повељу УН и међународно право“.

         Лавров је открио да је формирање те групе већ у току и изразио очекивање да ће на Ист риверу „имати озбиљну подршку“. Објаснио је и зашто:

         „Биће то заштита основних норми и принципа међународног права, онако како су записани у Повељи УН“.

         Лавров је „неистином“ назвао тврдње америчких функционера о улози Русије у Венецуели:

         „Поводом тврдњи из Вашингтона може се поставити безброј питања, али ће на свако од њих бити одговор да је то неистина. А то је само дипломатски одговор“.

         Руски министар иностраних послова подсетио је у овом контексту на тврдњу Трамповог помоћника за националну безбедност, Џона Болтона, да су министар одбране Венецуеле, председник Врховног суда Венецуеле и шеф обезбеђења Николаса мадура тобоже спремни да пређу на страну Хуана Гуаида.

         Открио је да је државни секретар САД, Мајк Помпео, у телефонском разговору тражио да се Русија и Куба не мешају у унутрашње ствари Венецуеле. Па додао:

         „То је звучало баш надреалистички. Одоговрио сам му да се Русија никада не меша у туђе ствари и да позива и друге да се тако држе. Упозорио сам га да не би било добро да се САД враћају доктрини Монроа јер их то може одвести предалеко. Рекао сам му да та доктрина, од пре 200 година, не одражава непоштовање само према народу Венецуеле, него према свим народима Латинске Америке“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари