МОСКВА: Сједињене Државе спремају рат, а Русија се спрема – за рат

КОРОТЧЕНКО: САД У ЕВРОПУ ПРЕБАЦИЛЕ НАЈВЕЋУ ПАРТИЈУ ПРОЈЕКТИЛА НАКОН АГРЕСИЈЕ НА СРБИЈУ

* Шеф департмана у Министарству иностраних послова РФ за контролу над наоружањем Андреј БЕЛОУСОВ: „Недавно су САД саопштиле да се Русија спрема за Рат. Да, Русија се спрема за рат. Спремамо се да заштитимо своју земљу, свој територијални интегритет, своје принципе, своје вредности и своје људе. Да, ми се спремамо за такав рат“

* У овом контексту је поручио Американцима: „Само, постоји озбиљна разлика између нас и Сједињених Америчких Држава. Та ралика је у једној јединој речи. Руска Федерација се спрема `за рат`, а Сједињене Државе спремају – рат“

________________________________________________________________________________

         ЗАМЕНИК шефа департмана Министарства иностраних послова Русије за контролу над наоружањем Андреј Белоусов упозорио је да Вашингтон излази из Споразума о ракетама малог и средњег домета зато што се спрема за рат.

         Белоусов се на овај начин огласио након што је надлежни комитет Уједињених нација у америчкој режији блокирао изношење пред Савет безбедности УН предлога резолуције иницираног из Москве да се са Ист Ривера позове на недирање у тај за међународну стабилност важан документ.

         После гласања у комитету, реч је узео представник САД Роберт Вуд који је поново оптужио Русију да крши тај споразум. Притом је рекао:

         „Ми већ пет година покушавамо да убедимо Русију да то не чини. Руси су недавно признали да су произвели ракету копненог базирала, али тврде да она не излази изван лимита утвређених споразумом. САД у тој ситуацији више нису могле да показују стрпљење“.

         Белоусов је узвратио да Москва још од 2000-те указује да Американци крше споразум о ракетама средњег домета, па наставио:

         „Недавно су САД саопштиле да се Русија спрема за Рат. Да, Русија се спрема за рат. Спремамо се да заштитимо своју земљу, свој територијални интегритет, своје принципе, своје вредности и своје људе. Да, ми се спремамо за такав рат“.

Андреј Белоусов са Владимиром Путином

         Белоусов је у овом контексту поручио Американцима:

         „Само, постоји озбиљна разлика између нас и Сједињених Америчких Држава. Та ралика је у једној јединој речи. Руска Федерација се спрема `за рат`, а Сједињене Државе спремају – рат. Ако није тако, због чега Сједињене Државе иступају из споразума, повећавају свој нуклеарни потенцијал и доносе нову нуклеарну доктрину која снижава ниво опсаности за могућу примену нуклеарног оружја? Ево, ово је питање за све нас“.

         Московски војни експерти су, иначе, поводом овог окршаја у комитету УН указали да је америчка авијација пребацила у Европу највећу партију пројектила од бомбардовања Србије 1999-те.

         „То је индикатор да Американци сасвим озбиљно рачунају са могућим ратом у Европи и да су приступили повећавању својих војних арсенала. Против кога? Противник је за њих само један – Русија! Повећавање арсенала сведочи и о промени оперативних планова у којима фигурира Русија. Односно: о повећаној вероватноћи војног конфликта са Русијом“ – оценио је Игор Коротченко, главни уредник магазина „Национална одбрана“.

         Виктор Мураховски је уверен да се ради о реализацији америчке стратегије обуздавања Русије у оквирима операције Atlantic Resolve планиране у пролеће 2014-те и стратегије „4 пута 30“ која је утврђена у јуну ове године.

         Он је додатно указао: „Американци већ модернизују велики број аеродрома у Европи, лука и железничких чворишта, а обнављају и канале и магистралне линије везе. То се назива уређивањем театра ратних дејстава, а она формула предвиђа да НАТО има – за мање од 30 дана - у приправности 30 копнених батаљона, 30 ескадрила и 30 ратних бродова. Томе се прилагођава инфраструктура углавном на истоку Европе, ради тога се повећавају арсенали“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари