Москва поручила САД и Пољској: Ко нападне Белорусију – напао је Русију

У ПОЉСКОЈ ЈЕ ВЕЋ АМЕРИЧКА ТЕНКОВСКА БРИГАДА СА 3.500 ВОЈНИКА И ОФИЦИРА          

Са руско-белоруских маневара Запад-2017

* Поводом разговора пољског председника Анджеја Дуде са Доналдом Трампом о сталној америчкој војној бази у његовој земљи, руски амбасадор у Минску Михаил БАБИЧ рекао: „То је чињеница за бригу која се не сме превиђати, поготово што указује на милитаризацију региона. Зато наш став и јесте: било какав и било чији напад на Белорусију сматраћемо нападом на Русију. Са свим последицама које тако нешто повлачи за собом“                                                                                                                                                                                                

___________________________________________________________________________                                                                                                                                                                                                                                       

         МОСКВА ће сваки могући напад на Белрусију сматрати нападом на Русију – изјавио је нови руски амбасадор у Минску Михаил Бабич.

         Ово Бабич, наравно, није изговорио без одобрења Министарства иностраних послова РФ, а можда и самог Кремља. Иначе, у интервјуу телеканалу "Беларусь 1", прво је указао:

         „Међу Русијом и Белорусијом постоје савезнички односи. Ми смо узели у обзир разговор пољског и америчког председника – Анджеја Дуде и Доналда Трампа – за време којег је разматрана и могућност појаве сталне америчке војне базе у Пољској. Наравно, то је чињеница за бригу која се не сме превиђати, поготово што указује на милитаризацију региона. Зато наш став и јесте: било какав и било чији напад на Белорусију сматраћемо нападом на Русију. Са свим последицама које тако нешто повлачи за собом.“

         Нагласио је да Москва и Минск воде јединствену војну  политику која гарантује апсолутну безбедност грађанима обе државе.

         Навео је: „Имамо заједничку регионалну војну групацију са формираним свим компоненатама које су потребне за одбрану и узвратни удар“.

         Бабич је отворено оценио да повећавање америчког војног  контингента у близини граница Русије и Белорусије не доприноси безбедности суседних земаља:

         „Ни Пољској, а ни околним земљама, у којима се војне базе појављују, неће донети ништа добро“.

         Дуда је 18. септембра у Белој кући позвао САД да у његову земљу упуте војни контигент. Открио је да је са председником САД  разговарао о правој и сталној војној бази, па у шали додао да би могла да се зове „Форт-Трамп“.

Михаил Бабич

         Претходно је званична Варшава саопштила да је спремна да у инфраструктуру те базе уложи 2 милијарде долара, а Трамп је истог дана итзјавио да озбиљно разматра пољску иницијативу.

         Тренутно се на територији Пољске налази америчка тенковска бригада од 3.500 људи чији се састав повремено мења.

         У тој земљи је и батаљон НАТО са око 1.000 војника и официра из неколико земаља.

         Имајући све ово у виду, Бабич је је у истом интервјуу поновио:

         „Белорусија је апсолутно заштићена и може бити спокојна. Ми смо савезна држава са јединственом војном политиком која гарантује апсолутну безбедност наших грађана“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари