Москва: Појачава се притисак на СПЦ како би била потпуно истиснута из Црне Горе

ПОДГОРИЦА: РУСИЈА СЕ НЕПРИХВАТЉИВО,  ФЛАГРАНТНО И ТЕШКО РАЗУМЉИВО МЕША У СТВАРИ ЦГ

* „Донет од стране црногорског парламента и потписан од стране Председника земље М. Ђукановића закон не само што озбиљно дотиче интереса Црногорско-Приморске митрополије СПЦ, већ и издиже ово питање на међународни ниво

* Министарство вањских послова Монтенегра објавило да  се Русија меша у његове унутрашње ствари иако сав његов грех у томе што је укинуо идеолошки закон стар 50 година и замијенио га законом који је у сагласности са свим познатим међународним стандардима и у целини усаглашен са мишљењем Венецијанске комисије

* ФАКТИ: Ах, ах! Они су само укинули „идеолошки закон стар 50 година“! У ово ће им поверовати само они на Западу који су им наложили да ударе на Србе и на Српску православну цркву. Западни налогодавци их, наравно, неће питати: а што у Подгорици подигосте споменик ономе шти „идеолошки закон“ сте укинули?

_____________________________________________________________________

        „ОЗБИЉНУ забринутост изазива ситуација која је настала због усвајања Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају вјерских заједница“ – оценило је Министарство инотраних послова Русије.

        У коментару врха руске дипломатије додатно је указује и упозорава:

        „О атмосфери у којој се то десило говори чињеница да је у сали где се одржавала седница дошло до нереда и да је приведено 17 посланика опозиционог Демократског фронта, док је у низу градова дошло до масовног протеста уз учешће религиозих представника и јавних личности.

        Нови законодавни акт између осталог омогућава црногорским властима повлачење из употребе Српске православне цркве (СПЦ) преко 650 религиозних објеката са перспективом њихове предаје расколничкој непризнатој „црногорској православној цркви“.

        У суштини, ради се о јачању административног притиска на Српску православну цркву, како би се у потпуности истиснула из Црне Горе.

        Убеђени смо у неопходности стриктног поштовања законских права канонских православних цркава. Занемаривање њиховог мишљења, посезање на историјску стварност, покушаји узурпирања имовине, вештачко стварање услова за раздвајање верника, праћено је великим проблемима.

        Донет од стране црногорског парламента и потписан од стране Председника земље М. Ђукановића закон не само што озбиљно дотиче интереса Црногорско-Приморске митрополије СПЦ, већ и издиже ово питање на међународни ниво. Јединство и солидарност православног света, као и очување његових вековних темеља кључ су за обезбеђивање нормалног развоја друштва“.

        https://montenegro.mid.ru/web/me/-/komentar-mid-rusije-o-situaciji-nasta...

МОНТЕНЕГРО-МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА: ЗАКОН СУ ПРИХВАТИЛИ СВИ ОСИМ СПЦ

 Подгорица: Русија се на неприхватљив начин

мијеша у унутрашње ствари Црне Горе

        РУСИЈА се на неприхватљив начин мијеша у унутрашње ствари Црне Горе, саопштено је из Министарства вањских послова.

        Из МВП су реаговали на наводе Министарства вањских послова Русије да у Црној Гори јача притисак на СПЦ, како би се у потпуности истиснула.

        "Коментаром Департмана за информације и штампу Министарства вањских послова Руске Федерације поводом Закона о слободи вјероисповијести и увјерења и правном положају вјерских заједница још једном се, послије извјесног затишја, на жалост потврђује континуитет неприхватљивог, тешко разумљивог и флагрантног мијешања Русије у унутрашње ствари једне суверене, секуларне, европске државе, чланице НАТО и кандидата за чланство у ЕУ", саопштено је из МВП-а.

        Како наводе, све се дешава "само због тога што је Црна Гора, као самостална и суверена земља донијела један правни акт".

        "Што је укинула идеолошки закон стар 50 година и замијенила га законом који је у сагласности са свим познатим међународним стандардима којима се регулише ова област. Закон је у цјелини усаглашен са мишљењем Венецијанске комисије Савјета Европе, а са њим се сагласиле све вјерске заједнице и сви њихови представници у Црној Гори осим СПЦ. Супротно наводима руског МИД-а, усвојеним законом се у Црној Гори на демократски начин регулишу сва питања из ове области, укључујући и питање власништва над вјерским објектима, што не угрожава ничије право на њихово коришћење".

        Из МВП-а истичу да су се надали "да су из догађаја из октобра 2016. извучене одређене поуке".

        "И да су односи Црне Горе и Русије опрезно и корак по корак кренули нормалнијим током. Коментари руског МИД-а попут овога о коме је ријеч озбиљно угрожавају овакав тренд", закључује се у реаговању.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари