МИП Русије: "Косово" започело трговински рат против Србије и наставља курс етничког чишћења

„ЕУ И САД ИЛИ НЕМАЈУ СНАГЕ ДА ОБУЗДАЈУ СВОЈЕ ШТИЋЕНИКЕ У ПРИШТИНИ ИЛИ ИМ ПОДИЛАЗЕ“

        МИНИСТАРСТВО иностраних послова Русије саопштило је да на упад специјалне полиције косовских Албанаца  у српски део Косовске Митровице ујутро 23. новембра – са хапшењем четворице локалних житеља – гледа као на нову провоккацију Приштине срачунату на истеривање косовских Срба из покрајине.

        У наопштењу се даље наводи и упозорава:

        „Очито је да Приштина наставља курс етничког чишћења и започињања на Балкану трговинског рата изазваног одлуком `владе` Косова од 22. новембра о увођењу стопроцентне царине на српску робу, укључујући храну, лекове и штампу. Те мере су пре свега удариле по Србима који живе у покрајини. Рачуница је да им се створе неподношљиви услови за живот.

        Одлучно осуђујемо намеру Приштине да заврти спиралу конфликта.

        Чуђење изазива пасивно држање међународних снага на Косову које су ту по мандату Савета безбедности УН и дужне су да не само да на одговарајући начин реагују на провокације, него и да сузбијају све што би могло изазвати раст напетости.

        Стуче се утицаск да Европска унија и САД, које су већ много година покровитељи Косовара, или нису у стању да обуздају своје штићенике или подилазе њиховој агресивној линији.

        У овом светлу, посебно сматрамо важном одговорну позицију руководства Србије које предузима мере за снижавање напетости“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари