Лавров: Западни колосек у спољној политици Русије – потпуно се истрошио

НАГЛАСИО ДА ЗЕМЉЕ ЕУ И НАТО ЖЕЛЕ ДА ЕЛИМИНИШУ РУСИЈУ КАО ГЕОПОЛИТИЧКОГ КОНКУРЕНТА

* Шеф руске дипломатије отворено признао: „Дошло је до прекретнице. Нису се остварила очекивања да ћемо се као суверена сила интегрисати са Западом“

_________________________________________________________

         ЗАПАДНИ колосек у руској спољној политици се потпуно потрошио – изјавио је министар иностраних послова Сергеј Лавров.

         Наступивши на Скупштини Савета за спољну и одбрамбену политику, додатно је указао:

         „Дошло је до прекретнице. Нису се остварила очекивања да ћемо се као суверена сила интегрисати са Западом. То сада видимо и осећамо практично“.

         Према речима Лаврова, Москва је већ ушла у фазу најоштрије конфронтације са агресивним блоком који укључује САД, Европску унију (ЕУ) и НАТО.

         Русија ипак, као је навео, не показује непријатељство према Западу:

         „Принуђени смо да чврсто, принципијелно и доследно одговарамо на рат који нам је објављен. Непријатељство долази са друге стране барикада. Имам у виду барикаде које раздвајају све који желе да живе по својој памети и у интересу својих народа од оних који желе да живе на рачун других“.

         Лавров је, иначе, оценио да одлуке донете на самиту лидера земаља Г7 у Хирошими, у Јапану, имају за циљ двоструко обуздавање Русије и Кине.

          Нагласио је притом да су земље ЕУ и НАТО себи поставиле за циљ да елиминишу Русију као геополитичког конкурента, чије постојање је неспојиво са постизањем циљева западне глобалне доминације.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари