Лавров упозорио ЕУ да Русија може престати да са њом `одржава односе`

У ДИСКУСИОНОМ КЛУБУ ВАЛДА ПРЕДСТАВИО ИЗВЕШТАЈ „УТОПИЈА МНОГОЛИКОГ СВЕТА“

* Извјавио да Русија треба да престане да се осврће на оцене и ставове западних званичника: „Морамо престати да на наше западне колеге, укључујући и ЕУ, гледамо као на извор оцена нашег понашања, оцена које следимо, а и да себе меримо њиховим аршином. Немају они такав аршин: они имају своје дјујме, а ми универзалне центиметре. Дакле: треба да престанемо да се их осврћемо

* Подсетио је и на недавни говор шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен која је рекла да је „важно да се ЕУ ослободи илузије да ће Русија под тренутним руководством моћи да поврати статус геополитичког партнера ЕУ“: То је врло озбиљна изјава из уста највишег званичника Европске комисије и зато морамо престати да се осврћемо на такве процене“

______________________________________________________________________

       АКО Европска унија не схвати потребу за дијалогом са Русијом са узајамним уважавањем, Москва ће бити принуђена да престане да комуницира са Европом – поручио је Бриселу Сергеј Лавров.

       Тако је наступио приликом представљању извештаја „Утопија многоликог света: Како се историја наставља“ у Међународном дискусионом клубу Валдај.

       „Људи који су одговорни за спољну политику на Западу не разумеју потребу међусобног комуницирања с поштовањем. Можда би једноставно требало да престанемо да са њима неко време контактирамо. Нека буде тако - ако они то желе ”, рекао је.

       Време је да Русија престане да се фокусира на своје партнере у Европској унији и осврће се на њихове процене, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

       У наставку је додатно разјаснио и нагласио:

       „Морамо престати да на наше западне колеге, укључујући и ЕУ, гледамо као на извор оцена нашег понашања, оцена које следимо, а и да себе меримо њиховим аршином. Немају они такав аршин: они имају своје дјујме, а ми универзалне центиметре. Дакле: сматрам да треба да престанемо да се их осврћемо“.

       Подсетио је и на недавни говор шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен која је рекла да је „важно да се ЕУ ослободи илузије да ће Русија под тренутним руководством моћи да поврати статус геополитичког партнера ЕУ“.

       „То је врло озбиљна изјава из уста највишег званичника Европске комисије и зато морамо престати да се осврћемо на такве процене“, истакао је Лавров.

       Раније у уторак, Лавров је у разговору са шефом европске дипломатије Јосепом Боррелл-ом позвао да не шиба антируска осећања, јер то не помаже у стабилизацији ситуације у Европи.

       Министар је подвукао да се односи Русије и ЕУ могу заснивати „искључиво на једнакости и узајамном поштовању интереса“.

       Позвао је земље које дају тон Европској унији да престану са „покушајима вођења послова (са Русијом) са становишта сопствене супериорности“.

       Лајен и осталима у Бриселу, али и у Берлину и Паризу, поручио је да Русија „одувек има осећање сопственог достојанства“.

       Није се подробно бавио „тровањем Наваљног“, али је указао да постоји мноштво чињеница да се ЕУ некоректно и неприхватљиво држи поводом тог случаја.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари