Лавров: Русија неће некима приуштити радост да је искључе из Савета Европе

НАЈАВИО ДА СЕ РФ МОЖЕ САМА ПОВУЋИ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗАМИШЉЕНЕ ДА БУДЕ СВЕЕВРОПСКА

          УКОЛИКО Европска унија буде кренула да искључи Русију из Савета Европе, Москва Бриселу неће то дозволити, већ ће из те институције изаћи сама, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

         "Русија је у Савет Европе ушла из разлога што је та институција осигуравала општеевропско, универзално, законодавно пространство. Они који то подривају нелегитимним средствима лишавањем права руске делегације у односу на представнике других земаља - знају због чега то раде. Ако буду захтевали да нас искључе, нећемо им омогућити ту радост, сами ћемо отићи", рекао је Лавров у интервјуу за „Јуроњуз“.

         Лавров је додао и да је неприхватљиво да се једна таква организација урушава искључиво зарад задовољавања амбиција одређених политичара који седе у неколико европских престоница.

         "Не мислим да је учешће руске делегације у Савету Европе важније за Русију него за саму Европу“, закључио је.

         - Москва се залаже за рјешавање проблема по питању тровања бившег руског агента Сергеја Скрипаља правним методима. Међутим, све што је Запад рекао о том питању личи на гротеску, рекао је Лавров.

         „Русију оптужују да је са највећом вероватноћом уплетена у овај инцидент, као и у дешавања у Каталонији, па и у друге случајеве, али ниједан конкретан доказ није представљен. За разлику од наших партнера, Русија је формирала правну државу и поштујемо та правила. Надамо се да ће и други та правила поштовати", додао је.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари