Лавров: Показали смо САД „Авангард“, показаћемо и „Сармат“ – ако не буду криле своје адуте

„ОДГОВОРИЋЕМО НА АМЕРИЧКЕ САНКЦИЈЕ ПРОТИВ СЕВЕРНОГ ТОКА-2, АЛИ НЕ НАНОСЕЋИ СЕБИ ШТЕТУ“

*Полазимо од тога да „Авангард“ и „Сармат“ потпадају под СТАРТ-3 и спремни смо да та оружја уградимо у обновљени СТАРТ-3. Самим тим, и да им покажемо „Сармат“. Ово не важи – прецизирао је Сергеј ЛАВРОВ -за остало наоружање о којем је председник Путин говорио почетком марта 2018-те“

* Саопштио је да је Москва вољна да о тим другим оружјима разговара са Вашингтоном, ако САД буду спремне да „на сто“ ставе своја најновија оружја која се тичу стратешке стабилности. У наставку је рекао: „Ото фон Бизмарк је говорио да у војним стварима нису пресудне намере већ војни потенцијали. То правило је и данас актуелно“

_____________________________________________________________________

        РУСИЈА ће одговорити на америчке санкције против гасовода Северни ток-2 – изјавио је Сергеј Лавров.

        Додатно је појаснио: „На санкције ћемо одговорити тако да самим себи не нанесемо штету. Међутим, одговорићемо прецизно“.

        Шеф руске дипломатије посебно је у овом контексту нагласио:     

        „Наравно, узећемо и ове последње санкције у обзир при форматизовању наших укупних односа са САД“.

        Лавров је навео да -  овако или онако – познаје већину америчких конгресмена који су гласали за последње антируске санкције, па указао:

        „Никада нисам мислио да се (амерички) конгресмени могу срозати до доношења одлука које напросто не чине част озбиљним политичарима“.

        Руски министар спољних послова открио је и да Русија „у одређеном моменту може уживо показати Американцима ракетни систем „Сармат“:

        „Већ смо им предочили – на заседању комисије за споразум СТАРТ-3 – да је то могуће. Уосталом, већ смо им показали хиперсонични ракетни систем „Авангард“. Полазимо од тога да „Авангард“ и „Сармат“ потпадају под СТАРТ-3 и спремни смо да та оружја уградимо у обновљени СТАРТ-3. Самим тим, и да им покажемо „Сармат“. Ово не важи за остало наоружање о којем је председник Путин говорио почетком марта 2018-те“.

        Лавров је саопштио да је Москва вољна да о тим другим оружјима разговара са Вашингтоном ако буде спреман да „на сто“ стави своја најновија оружја која се тичу стратешке стабилности. У наставку је рекао:

        „Ото фон Бизмарк је говорио да у војним стварима нису пресудне намере већ војни потенцијали. То правило је и данас актуелно“.

        Лавров је – имајући у виду да су САД  позвале Кину да се укључи у преговоре о стратешком офанзивном наоружању – рекао да Москва респектује позицију Пекинга и да неће инсистирати да учествује у „консултацијама у којима себе не види“.

        Путин је, да подсетимо у марту 2018-те најавио руској и светској јавности и крстарећу ракету „Буревесник“ са атомским мотором и неограниченим дометом.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари