Лавров оптужио САД да на истоку Сирије праве квазидржаву под својом контролом

УПОЗОРИО ДА ПАТРИЈАРХ ВАРТОЛОМЕЈ ПРАВИ ПРОВОКАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ УЗ ПОДРШКУ ВАШИНГТОНА

 

         МИНИСТАР иностраних послова Русије Сергеј Лавров оценио је да Цариградски  патријарх Вартоломеј прави провокације у Украјини и да за то има директну подршку из США.

         Додатно је указао да је провокација срачуната на искоришћавање нужна две неканонске и расколничке цркве у Украјини. Ради тога је – додао је – Вартоломеј скинуо анатему са вођа тих „цркава“ и прогласио их за канонске.

         Навео је да се Американци – који не могу да понуде ни једну једину чињеницу која би потврдила њихове оптужбе да се Русија меша у њихове и послове других земаља – у украјинске ствари мешају као да постоји нешто што им да је то право и на то их обавезује.

         Лавров је истовремено оптужио САД да покушавају да уз помоћ идеје „Великог Курдистана“ у Сирији  створе квазидржаву под својом контролом

         Упозорио је: „Источно од Еуврата постоји огромна територија на којој се догађају апсолутно неприхватљиве ствари. Сједињене Државе настоје да на тој територији преко својих савезника – пре свега Курда – формирају квази државу. Већ формирају и органе власти алтернативне легитимној власти Сирије“.

         Лавров је поновио да Американци провоцирају распад Сирије као државе.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари