Лавров: Немамо разлога да сумњамо да се руководство Србије и даље залаже за пуну примену резолуције 1244 СБ УН

МИНИСТАР ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РФ О ВАШИНГТОНСКОМ СПОРАЗУМУ

* „Како је више пута рекао Председник Русије Владимир Путин, чврсто ћемо подржавати Србију у корацима које она сматра неопходним да предузме у оквиру те резолуције

* Поводом уношења у споразум Јерусалима: „Као и у случају резолуције 1244 СБ УН, коју сви треба да поштују и да испуњавају, залажемо се за то да сви поштују и испуњавају резолуције СБ УН о решавању арапско-израелског сукоба, проблема Палестине

____________________________________________________________________

       ШЕФ руске дипломатије Сергеј Лавров одговорио је на питање: како Москва оцењује споразум који је председник Србије Александар Вучић потписао у Вашингтону?

       И на додатно питање: да ли је Русија и даље спремна да, као и увек, на молбу српских власти промовише на међународним форумима став о територијалном интегритету Србије?

       „Што се тиче договора у Вашингтону уз учешће Председника Србије Александра Вучића и представника Приштине, односимо се према њима као према договорима, постигнутим између тих страна. Полазимо од тога – нагласио је Лавров - да је то учињено у интересу решавања ситуације. Немамо разлога да сумњамо да се српско руководство и даље залаже за пуну примену резолуције 1244 Савета безбедности УН.

       - Како је више пута рекао Председник Русије Владимир Путин, чврсто ћемо подржавати Србију у корацима које она сматра неопходним да предузме у оквиру те резолуције. Подржаћемо сваке договоре који су добровољно постигнути између Београда и Приштине, између осталог ћемо обраћати пажњу на неопходност остваривања онога што је већ усаглашено.

       - Године 2013, уз посредовање ЕУ (на то Брисел не сме да заборавља), постигнут је споразум између Београда и Приштине о оснивању Заједнице српских општина Косова који је осигуравао законита права српског становништва те покрајине. Прошло је седам година. Европска унија је у том тренутку била веома поносна на такво достигнуће. И то је у ствари био врло важан корак. С тим у вези ништа није учињено. Подсећамо на то Европску унију.

       - Пре неки дан је Председник Србије Александар Вучић боравио у Бриселу где су настављени контакти о косовској проблематици. Надамо се да наше колеге из Европске уније неће заборавити на то да је уз њихово посредовање постигнуто нешто што потпуно игноришу власти у Приштини.

       - У погледу тога шта је додато документима, који су потписани у Вашингтону, нарочито што се тиче проблематике решавања ситуације на Блиском Истоку, наш став је веома једноставан. Као и у случају резолуције 1244 СБ УН, коју сви треба да поштују и да испуњавају, залажемо се за то да сви поштују и испуњавају резолуције СБ УН о решавању арапско-израелског сукоба, проблема Палестине.

       - Када се покушава да се додају таква питања, која немају везе са проблемима између Београда и Приштине, наравно, не можемо а да не сумњамо у искреност и савесност посредника који предлажу одговарајуће услуге. Сигуран сам да и стране одлично разумеју читаву замисао таквих идеја.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари