Лавров: Надам се да ће НАТО бити довољно мудар да не иде у рат широких размера

„НАШИ УКРАЈИНСКИ СУСЕДИ САЊАЈУ САМО О БЕСКОНАЧНИМ САНКЦИЈАМА ПРОТИВ РУСИЈЕ“

         РУСКИ министар иностраних послова Сергеј Лавров рекао је данас да се нада да ће НАТО бити довољно мудар да спречи рат широких размера, али је упозорио да је опасност од ненамерних инцидената порасла у недостатку нормалног дијалога са Русијом.

         Он је то рекао у интервјуу за РТ Франс, „Пари мач” и „Фигаро”, у одговору на питање да ли вежбе НАТО у Европи представљају претњу трећим светским ратом.

         „Верујем да ће сви бити довољно мудри да то спрече. Међутим, свакако смо веома забринути због потпуног одсуства било каквог професионалног дијалога између руске војске и НАТО”, истакао је шеф руске дипломатије.

         Лавров је подсетио да су се чланови Савета НАТО и Русије три пута састали у протекле две године без икаквих резултата.

         Према речима руског министра, представници НАТО су били спремни само за разговоре о Украјини.

         „Покушавам да останем у границама пристојности”, нагласио је, додавши да се „чине покушаји да се Савет НАТО и Русије користи као још једно средство да се Руси окриве за све смртне грехе”.

         „То је, такође, још један начин да се задовоље хирови наших украјинских суседа који сањају о бесконачним санкцијама и не желе ништа више него да Русија увек буде предмет оштрих критика”, истакао је шеф руске дипломатије.

         Он је навео и да су скоро сви облици сарадње Русије и НАТО замрзнути, те да само телефонски контакти између начелника Генералштаба руских оружаних снага Валерија Гераисомова и команданта савезничких снага НАТО у Европи Куртиса Скапаротија нису довољни да се елиминишу растући ризици од ненамерних инцидената.

         Каже и да одбијање НАТО да настави дијалог са Москвом вуче корене из утицаја Вашингтона, који је забранио контакте Пентагона с Русијом у оквиру својих закона о санкцијама.

         „Јасно је да нико у НАТО не чини ништа без САД... Верујем да је апсурдно остати талац хирова америчких посланика”, закључио је Лавров.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари