Лавров Коноу: Јужни Курили су територија Русије и о томе се не може преговарати

ЈАПАНСКОМ МИНИСТРУ ПРЕДОЧИО ДА ПРВО ТОКИО МОРА ПРИЗНАТИ РЕЗУЛТАТЕ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА

* Депримиран, шеф јапанске дипломатије – Таро Коно – избегао излазак пред новинаре заједно са руским колегом и одржао `затворени брифинг` само за јапанске новинаре

__________________________________________________________________________

         У МОСКВИ су о закључивању међудржавног мировног споразума разговарали шефови дипломатија Русије и јапана – Сергеј Лавров и Таро Коно.

         Ови преговори дуго одлагани и дуго припремали, али су показали да се позиције две земље и даље „суштински разилазе“.

         Лавров је свом колеги из Токија ставио до знања да Москва нема намеру да преговара о суверенитету Русије над јужним курилским острвима.

         Ово је био хладан туш у хладној зимској Москви. Утолико непријатнији за Коноа што су званичници његове земље почетком јануара оптимистично изјављивали да ће бар два најужнија острва (Шикотан и Хабомаи) ући у састав њихове државне територије.

         Договор о активирању преговора о мировном споразуму постигли су у новембру 2018-те Владимир Путин и јапански премијер Шинзо Абе.

         Фактички, Лавров је Коноу само потврдио стару позицију Москве да резуклтати Другог светског рата и суверенитет Русије над јужним Курилима уопште не може бити ни тема разговора.

         Токио је своја очекивања заснивао и заснива и данас на тексту заједничке декларације из 1956-те којом се влада СССР сагласила да Јапану препусти острво Шикотан и нека од малих ненастањених острва око њега.

         `Апетит` Токија је знатно већи јер већ деценијама тражи и острва Итуруп и Кунашир која се у декларацији из 1956-те и не помињу.

         Коно и његови сарадници нису добро поднели Лавровљеве речи.

         Јапшански министар је избегао да се заједно са лавровом појави пред новинарима. Уместо тога одржао је брифинг затвореног типа за јапанске новинаре, а његов портпарол – за руске и западне.

         Лавров се пред камерама појавио сам и одмах нагласио да је за Москву први услов за даље преговоре о мировном споразуму да званични Токио званично призна резултате Другог светског рата.

         Посебно је нагласио: „Указали смо нашим пријатељима из Јапана да се о суверенитету над острвима не може расправљати. Јдер, то је територија Руске Федерације“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари