Лавров: Европа као партнер неће бити релевантна за Русију бар једну генерацију

„ВОЈНО-ПОЛИТИЧКА КОНФРОНТАЦИЈА РУСИЈЕ И ЕВРОПЕ САДА ЈЕ НА СВОМ ВРХУНЦУ“

* Сергеј ЛАВРОВ: Запад је почео да промовише отворено лажну тезу да се Путин неће зауставити у Украјини и да ће ићи даље. Сада је реторика: Путин ће победити Украјину, а затим напасти нас. Запад користи мит о имагинарној руској претњи да појача трку у наоружању. Чак се формирају контуре новог европског војног савеза са нуклеарном компонентом

* Поводом иницијативе Си Ђинпинга о глобалној безбедности: „Постоје сви разлози за промовисање идеје да глобална безбедност стартује са стварањем темеља евроазијске безбедности без евроатлантских примеса... Односи Русије и Кине превазилазе класичне савезе из прошлости“

_____________________________________________________________

          РУСКИ министар спољних послова Сергеј Лавров сложио се са мишљењем политиколога Дмитрија Трењина да Европа као партнер неће бити релевантна за Русију бар једну генерацију.

          На Скупштини Савета за спољну и одбрамбену политику на ту тему додатно је рекао:

          „Не бих могао да се не сложим. Посебан жар у антируску реторику уносе француски председник Емануел Макрон, шеф европске дипломатије Жозеп Борељ и британскоиминистар спољних послова Дејвид Камерон“.

          У наставку је указао:

          - Напетост по питању војно-политичке конфронтације Русије и Запада се наставља и сада је на свом врхунцу. Посебна ревност је видљива у антируској реторици наших европских суседа. Москва је, иначе, отворена за дијалог са Западом о стратешкој стабилности, али не са позиција силе, већ на равноправној основи.

          Лавров истакао да Запад промовише лажну тезу да Русија може да нападне друге земље:

          „После неуспеха озлоглашене украјинске контраофанзиве, Запад је почео да промовише отворено лажну тезу да се Путин неће зауставити у Украјини и да ће ићи даље. Сада је реторика: Путин ће победити Украјину, а затим напасти нас. Запад користи мит о имагинарној руској претњи да појача трку у наоружању. Западне земље чак формирају контуре новог европског војног савеза са нуклеарном компонентом“.

          Шеф руске дипломатије је рекао и да западне земље маштају о деколонизацији Русије.

          Поводом иницијативе Си Ђинпинга о глобалној безбедности, рекао је:

          „Постоје сви разлози за промовисање идеје да глобална безбедност стартује са стварањем темеља евроазијске безбедности без евроатлантских примеса“.

           Односи Русије и Кине - оцењнио је Лавров - превазилазе класичне савезе из прошлости. Посета председника Путина Кини потврдила је односе свеобухватног партнерства.


 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари