Лавров: Болтону сам рекао да су САД вршиле притисак на Македонију да промени име, а он се - само осмехнуо

ОТКРИО ДА МУ ЈЕ АМЕРИКАНАЦ НА ТО ЈОШ РЕКАО ДА ЈЕ МАКЕДОНИЈА „ВЕОМА КОМПЛИКОВАНА ЗЕМЉА“

* Шеф руске дипломатије нагласио да је помоћнику председника САД за националну безбедност предочио да су у Собрању Македоније недостајући гласови за промену имена земље  били обезбеђени делом поткупом опозиционих посланика, делом обећањима да против њих неће покретати кривичне поступке... А да се за све то време у згради парламента налазио амбасадор Сједињених Држава. Заправо, да се није просто налазио...

* Додао је да је споразум о противракетној одбрани већ раскинут, да ће убрзо нестати и споразум о ракетама малог и средњег домета, а да је нејасна и судбина споразума о нуклеарном наоружању СТАРТ-3. Русија је спремна – нагласио је Лавров – да са САД разматра и међусобвне односе и најоштрија међународна питања. Притом је подвукао: „Али, на равноправној основи

__________________________________________________________________________

         СЕРГЕЈ Лавров је открио да је за време разговора са Џоном Болтоном покренуо питање притиска који су САД  вршиле приликом гласања у парламенту Македоније  о промени имена и устава земље.

         Шеф руске дипломатије је открио и да се помоћник председника САД  за националну безбедност на то осмехнуо и рекао да је Македонија „веома компликована земља“.

         Према речима руског министра, почело је од тога што је Болтон за време ручка „поменуо мешање Русије у изборе у САД“, а потом је уследило:

         „Рекао сам му да Русију оптужују за мешање у Шпанији, поводом Каталоније, и у вези са Брегзитом и поводом свега што се догађа на Западном Балкану. Предочио сам Болтону да је Русија поводом македонског референдума ћутала, а да су Скопље посетили и Столтенберг, матис и Меркел који су од македонских бирача – наступајући `у чело` и без икакве деликатности – тражили да гласају за своју будућност, да кажу `да` да би могли да уђу у ЕУ и НАТО и то по цену промене имена замње. Та лукава формулација је нарушила много шта“.

          Лавров је подсетио да је на македонски референдум изашло премало бирача да би се могао сматрати успешним, па о ономе што се потом догађало рекао:       

         „Зафалило им је девет гласова јер је опозициона партија била против. Ти гласови су били обезбеђени делом поткупом посланика, делом обећањима да против њих неће покретати кривичне поступке... А за све то време се у згради парламента налазио амбасадор Сједињених Држава. Заправо, није се просто налазио! Све сам ово предочио Болтону, а он се, да поновим, осмехнуо и изговорио оно да је Македонија веома компликована земља“.

         Лавров је посебно нагласио да је Болтона замолио да САД убрзају давање одговора на предлог Русије да две земље обнове стратешки дијалог на нивоу заменика министара спољних послова.

          Додао је да је споразум о противракетној одбрани већ раскинут, да ће убрзо нестати и споразум о ракетама малог и средњег домета, а да је нејасна и судбина споразума о нуклеарном наоружању СТАРТ-3.

         Русија је спремна – нагласио је Лавров – да са САД разматра и међусобвне односе и најоштрија међународна питања. Притом је подвукао:

         „Али, на равноправној основи. Јер, ми са свима, укључујући и САД, желимо да имао нормалне односе са међусобним уважавањем. Ми се не нудимо Американцима да им будемо пријатељи“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари