Лавров Блинкену: Пазите да се не задавите за својим демократским столом!

АМЕР УПОЗОРИО „ДРУГЕ ЗЕМЉЕ“: ДА МОГУ БИТИ ИЛИ ЗА „СТОЛОМ МЕЂУНАРОДНОГ СИСТЕМА“ ИЛИ „НА МЕНИЈУ“

Сергеј Лавров

* Сергеј ЛАВРОВ, на брифингу после састанка министара спољних послова Г20 у Бразилу: „То је приступ шефа америчке спољне политике онима који се са њима не слажу. Само бих пожелео да се са таквим апетитима наше америчке колеге не задаве за својим демократским столом“

___________________________________________________________

           РУСКИ министар спољних послова Сергеј Лавров упозорио је „америчке колеге“ да им се може догодити да се задаве за својим „демократским столом“.

           Овако је одреаговао на речи америчко државног секретара Ентонија Блинкена, који је рекао да друге земље у свету имају избор: „бити за столом међународног система или бити на менију“.

           Лавров је на брифингу после састанка министара спољних послова Г20 у Бразилу поводом овог Блинкеновог наступа рекао:

           „То је приступ шефа америчке спољне политике онима који се са њима не слажу. Само бих пожелео да се са таквим апетитима наше америчке колеге не задаве за својим демократским столом“.

           Амерички државни секретар је на Минхенском безбедносном форуму - одговарајући на питање о промени међународног система које се тицало сарадње Вашингтона са другим земљама – поновио да „земље могу да бирају да ли ће бити за столом међународног система или на менију“.

           Лавров је, иначе, оценио да су пропали покушаји Запада да Украјину учини главном темом у оквиру Г20:

            „Неке наше западне колеге на министарским састанцима Г20 покушавају да скрену дискусију на тему подршке режиму у Кијеву и неосноване оптужбе на рачун Руске Федерације, одн осно – да на сваки могући начин украјинизују дневни ред. Само, ти покушаји код земаља у развоју, код већине земаља глобалног југа - немају подршку“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари