Калабухов: Шмит је именован мимо Савета безбедности УН – његове активности нису законите

АМБАСАДОР РУСИЈЕ У БиХ: МОСКВА СЕ ОДАВНО ЗАЛАЖЕ ЗА УКИДАЊЕ „ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА“

* „Сматрамо да се стабилност, не само појединачних држава већ Европе уопште, може обезбедити искључиво стварањем заједничког система европске безбедности, а не проширивањем НАТО-а, који је остао инструмент Хладног рата

____________________________________________________________

         РУСИЈА сматра да активности једнострано именованог високог представника у БиХ Кристијана Шмита нису законите, изјавио је амбасадор Русије у Сарајеву Игор Калабухов.

         Он је за руски лист "Известија" напоменуо да недостатак сагласности Савета безбедности УН са неодобреном одлуком западних партнера да именује Кристијана Шмита за новог високог представника у БиХ значи да његово именовање није одобрено.

         Калабухов је рекао да је став Русије добро познат, а то је да је "време високог представника прошло", уз подсећање да Москва одавно заговара укидање те функције.

         Говорећи о присуству НАТО-а у региону, амбасадор Русије нагласио је да у БиХ нема сагласности у вези са потенцијалним придруживањем Алијанси, те да Москва верује да се европска стабилност може осигурати само стварањем заједничког европског безбедносног система, а не кроз проширење Североатлантског савеза.

         „Сматрамо да се таква стабилност, не само појединачних држава већ Европе уопште, може обезбедити искључиво стварањем заједничког система европске безбедности, а не проширивањем НАТО-а, који је остао инструмент Хладног рата", додао је Калабухов.

        Поводом указивања да власти Републике Српске (РС) одбијају да учествују у раду институција БиХ због одлуке бившег високог представника Валентина Инцка да уведе закон којим се забрањује негирање “геноцида” у Сребреници, Калабухов је рекао:

       - Сматрамо да значајан део одговорности за заоштравање политичке ситуације у БиХ сноси Инцко. Без обзира на високоморалне разлоге којима је оправдао тај свој исхитрени корак, ипак је, као искусан политичар, морао предвидети његове последице које ће то имати не само у БиХ већ и у цијелој регији. Наше процене његовог решења су добро познате. А да ли је могуће то неутралисати? Изузетно тешко, пре свега због фундаменталних разлика у ставовима босанскохерцеговачких странака о суштини проблема покренутог одлуком Валентина Инцка и разлика у правном тумачењу тренутне ситуације.

        Замољен да прокоментарише најаву Милорада Додика да ће РС обновити сопствену војску, амабасадор РФ је нагласио:

       - Заједничке оружане снаге нису предвиђене Дејтонским споразумом. Настале су 2008. године на основу сагласности ентитета који чине БиХ - Федерације БиХ и Републике Српске. Друго питање је што је РС, како указују њени представници, дала ту сагласност због масовног притиска спољних фактора. По нашем мишљењу, о овом и другим проблемима могло би се разговарати у оквиру унутарбосанског дијалога.

       О сарадњи са БиХ у превладавању последица пандемије коронавируса, амбасадор Калабухов је навео:

       - Конструктивно комуницирамо са босанскохерцеговачком страном на тему сузбијања ширења заразе - од самог почетка пандемије. У априлу 2020. године Русија је послала бригаду војних лекара у РС, која је дезинфиковала бројне здравствене установе.

       - Желео бих да истакнем активности „Руске хуманитарне мисије“ и њене регионалне канцеларије на Балкану на плану пружања нашим партнерима хуманитарне помоћи у лековима. Република Српска је међу првима контактирала Русију у вези са набавком вакцине Спутњик В. У току су испоруке према важећем уговору. Колико знамо, Влада РС је заинтересована за наставак ове сарадње.

        

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари