Иванцов: Инцко је сметња постизању компромиса и доношењу одлука унутар БиХ

АМБАСАДОР РУСИЈЕ У САРАЈЕВУ: СВА ОТВОРЕНА ПИТАЊА ТРЕБА ДА РЕШЕ ДОМАЋИ АКТЕРИ БиХ

Петар Иванцов

* Петар ИВАНЦОВ: „Један од тих приоритета и критеријума неопходних за чланство БиХ у ЕУ јесте владавина права. Једна од препорука немачког независног правног експерта Волфганга Прибеа у том контексту јесте повлачење међународних судија из Уставног суда БиХ

_____________________________________________________________________

        АМБАСАДОР Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов сматра да је високи представник у БиХ Валентин Инцко сметња постизању компромиса и доношењу одлука у БиХ и да својим изјавама загријава доста компликовану ситуацију.

        „Сматрамо да сва унутрашња питања БиХ, а то се тиче односа између ентитета, политичких опција и партија у земљи, треба да буду решавана између самих страна унутар земље", истакао је Иванцов за „Глас Српске“ коментаришући Инцкову поруку Српској и њеним званичницима да су прешли „црвену линију“ и да није искључена могућност да ће искористити бонска овлашћења и посегнути за сменама.

        Он је сматра да многе данашње проблеме, као и оне који су били раније и довели до тренутне ситуације, треба решавати компромисом унутрашњих страна и снага унутар земље.

        Руски амбасадор у БиХ каже да је сасвим природно и логично да грађани и народи БиХ решавају своје проблеме сами, без било чијег утицаја са стране.

        О могућности да из Уставног суда БиХ оду странци и препусте доношење одлука домаћим правницима, Иванцов је рекао да нико не негира да је БиХ независна и суверена држава, чланица већег броја кључних међународних организација која тежи да постане чланица Европске уније.

        „Један од тих приоритета и критеријума неопходних за чланство БиХ у ЕУ јесте владавина права. Једна од препорука немачког независног правног експерта Волфганга Прибеа у том контексту јесте повлачење међународних судија из Уставног суда БиХ“, истакао је Иванцов.

        Коментаришући чињеницу да и 25 година након Дејтона у БиХ није утврђена међуентитетска линија, што је била обавеза која је давно требало да буде испуњена, Иванцов је навео да не види ништа драматично у томе што предлаже Република Српска, већ да је реч и апсолутно техничком питању којем не треба никаква политизација.

        За политичку ситуацију у БиХ Иванцов је рекао да је компликована и напрегнута, али да то не треба додатно драматизовати, већ треба тражити решења за отворена питања путем компромиса и дијалога између унутрашњих страна.

        "Све то треба радити на основу темељних принципа Дејтонског споразума, равноправности три конститутивна народа и широких овлаштења два ентитета уз поштовање суверенитета и интегритета БиХ. То треба радити на основу демократских процедура и поступака који су прописани у Уставу БиХ", закључио је Иванцов.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари