Иванцов: Документ Председништва БиХ није повезан са интеграцијом БиХ у НАТО

АМБАСАДОР РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ У БиХ НАГЛАСИО ДА ТАЈ ДОКУМЕНТ НИЈЕ АНП, А ДА НЕМА ВЕЗЕ НИ СА МАП

Петар Иванов

„Дејтонски мировни споразум треба да се примењује онакав какав јесте. Приче о могућем његовом преиспитивању и трансформацији у правцу централизације БиХ су неодговорне и чак могу да буду опасне. Принципи равноправности три конститутивна народа и широких уставних овлаштења два ентитета су темељ за БиХ“

__________________________________________________________________

        ДОКУМЕНТ који је јуче усвојен у Председништву БиХ није АНП, изјавио је амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов.

        “Тај документ није повезан са интеграцијом БиХ у НАТО савез”, рекао је за РТРС Иванцов.

        Нагласио је да документ није повезан ни са МАП-ом.

        Не треба сумњати да у „опис посла“ руског амбасадора у Сарајеву спада и праћење и оцењивање свега што се догађа између БиХ и западне војне алијансе. То наведеним оценама амбасадора Иванцова даје додатну `специфичну тежину`.

        Свако ко Москву представља у БиХ нема ни мотив ни право да поводом НАТО било шта сиво, мрко или црно проглашава за бело

        Поврх свега, Москва не би држала у БиХ амбасадора који не уме да процењује. Поготово поводом НАТО...

        „Председништво БиХ је донело важну одлуку. Овај документ одражава чињеницу да нема унутрашњег јединства у БиХ у вези са чланством у НАТО. Добро је што ће даљи кораци у вези са сарадњом са НАТО-ом бити под контролом Парламентарне скупштине и Председништва БиХ. Земље Квинте које су помагале постизање тог споразума, такође, деле овај став о том документу", рекао је Иванцов.     

        Говорећи о 24 године од потписивања Дејтонског мировног споразума чији је гарант и Русија, Иванцов је истакао да руска страна у потпуности подржава тај споразум.

        "Његови темељи су равноправност, дијалог и постизање компромиса о свим питањима и то је једини основ за БиХ и њено постојање. Дејтонски мировни споразум треба да се примењује онакав какав јесте. Приче о могућем његовом преиспитивању и трансформацији у правцу централизације БиХ су неодговорне и чак могу да буду опасне. Принципи равноправности три конститутивна народа и широких уставних овлаштења два ентитета су темељ за БиХ", оцијенио је Иванцов.

        Руски амбасадор је поновио да високи представник међународне заједнице у БиХ нема никакву корисну улогу у БиХ.

        "Високи представник није синоним за бонска овлаштења, већ он треба да промовише и подстиче процесе стабилизације, компромис, међуетнички дијалог, равноправан развој свих делова БиХ и решавање спорних питања. Да ли је он имао корисну улогу у томе? Није", истакао је Иванцов.

        Високи представник, додао је он, није у потпуности представник целе међународне заједнице.

        "Он по свом нахођењу стане на ову или ону страну. То није коректно и то има негативну улогу. Због тога сматрамо да је дошло време да ОХР буде затворен", нагласио је Иванцов.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари