Боцан-Харченко: Москва ће наћи решење за КиМ ако Београд позове Русију

„РУСИЈА ЈЕ СТАЛНА ЧЛАНИЦА САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ, А БЕЗ СБ УН НЕМА РЕШЕЊА“

* Амбасадор РФ у Србији Александар БОЦАН-ХАРЧЕНКО: Ових дана предстоји посета министра одбране Русије Сергеја Шојгуа Београду, а почеле су и припреме за долазак Сергеја Лаврова. Имаћемо много посла у организацији догађаја поводом 75 година од Дана победе. Наш је свети дуг да се покажемо на најбољи начин. Имамо много планова, на пример Бесмртни пук, остало нека буде изненађење

______________________________________________________________

        РУСКИ амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да је Москва спремна да помогне у решењу питања Косова и Метохије ако Београд то затражи.

        "Русија не остаје изван те ситуације. Русија је стална чланица Савета безбедности УН, а без Савета безбедности нема решења", навео је Боцан- Харченко за "Спутњик".

        Он сматра да када је реч о дијалогу Београда и Приштине и напорима Запада да се дође до решења не постоји нешто ново што би обезбедило могућност компромиса.

        Одговарајући на питање да ли је Русија спремна да именује свог посредника ако Београд буде затражио, руски амбасадор каже да сматра да ће Москва пронаћи решење ако Београд позове Руску Федерацију.

        Према његовим речима, међународно-правна логика је доста једноставна, односно ако постоји једна резолуција могуће је усвојити другу само на основу наредног решења.

        "А док нема друге резолуције, ту је Резолуција 1244 као наш заједнички путоказ", рекао је Боцан-Харченко.

        Он сматра да је неопходна равнотежа, али пре свега притисак на Приштину да у најмању руку повуче таксе.

        Коментаришући поруке из Приштине након формирања нове владе самопроглашеног Косова, руски амбасадор каже да до сада није чуо нешто охрабрујуће од премијера Аљбина Куртија.

        "Можда сам више чуо оно што не охрабрује, не даје неки подстрек за успостављање дијалога. Најважније је безусловно укидање царина. То је први и најважнији задатак. Чули смо нешто, али уз неке услове, што није јасно", навео је он.

        Боцан-Харченко је рекао да ових дана предстоји посета министра одбране Русије Сергеја Шојгуа Београду, а да су почеле припреме и за долазак министра спољних послова Сергеја Лаврова.

        "Имаћемо много посла у организацији догађаја поводом 75 година од Дана победе. То је заједничка сарадња. То је наш свети дуг да се покажемо на најбољи начин. Имамо много планова, на пример Бесмртни пук, остало нека буде изненађење. У ситуацији када постоје покушаји фалсификовања историје, мислим да ћемо направити продор", каже руски амбасадор.

         (Срна)        

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари