Боцан-Харченко: Војна сарадња наше две земље доприноси очувању независности Србије

ПРИЈЕМ У АМБАСАДИ РФ У БЕОГРАДУ ПОВОДОМ ДАНА ЗАШТИТНИКА ОТАЏБИНЕ       

* Александар БОЦАН-ХАРЧЕНКО: Србија сама треба да решава и одлучује о својој будућности, а да Русији никада није био, нити ће бити циљ да прави поделе у региону и Европи јер се залаже се за недељиву заједничку безбедност

* Пријему присуствовали Александар Вучић, Маја Гојковић, Александар Вулин, Војислав Шешељ, представници других политичких странака, дипломатског кора, руске и српске војске, верских заједница, медија и друге званице

____________________________________________________________________

        АМБАСАДОР Руске Федерације у Србији – Александар Боцан-Харченко - рекао је синоћ да војна сарадња две земље доприноси очувању независности Србије и да је стратешко партнерство Србије и Русије данас "на највишем успону".

        "Развој војне и војно-техничке сарадње Србије и Русије, под надзором председника две земље, усмерен је ка томе да Србија остане независна, да сама одлучује о својој судбини и да буде у стабилном региону", рекао је Боцан-Харченко на пријему поводом Дана браниоца Отаџбине, руског државног празника.

        Нагласио је да Србија сама треба да решава и одлучује о својој будућности, а да Русији никада није био, нити ће бити циљ да прави поделе у региону и Европи јер се залаже се за недељиву заједничку безбедност

        Боцан-Харченко је казао да су прошлонедељни разговори руског министра одбране Сергеја Шојгуа с председником Србије Александром Вучићем и министром одбране Александром Вулином у Београду дали нови подстицај сарадњи две земље.

        „Савремена руска армија брижљиво гаји традицију руске војске, опремљена је на најсавременији начин и спремна је да помогне својим пријатељима", навео је руски амбасадор.

        Он је казао да је за Русију велика част што ће председник Србије обележити 75. годишњицу завршетка Другог светског рата с председником Русије Владимиром Путином у Москви 9. маја.

        Боцан-Харченко је рекао да се прославом Дана браниоца отаџбине обележава догађај који има пресудан значај у руској историји и који је "симбол руске војске, херојске традиције, патриотизма и јединства војске и народа".

        "Ово је празник целог руског народа, празник стваралаца великих победа и највеће од њих, победе у Другом светском рату", навео је.

        Дан браниоца отаџбине слави се 23. фебруара у Русији, Белорусији, Азербејџану и Казахстану, у знак сећања на прве борбе Црвене армије против немачког окупатора 1918. године, у Првом светском рату. Током совјетског периода празник је био познат као Дан Црвене армије и Дан совјетске армије.

        Пријему у Амбасади Русије у Београду присуствовали су председник Србије Александар Вучић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, министар одбране Србије Александар Вулин, лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ, представници других политичких странака, дипломатског кора, руске и српске војске, верских заједница, медија и друге званице.

        На пријему је постављена и мини-изложба фотографија на којима је приказан део наоружања војске Русије, детаљи војне сарадње Србије и Русије, као и кадрови са прошлонедељне посете руског министра одбране Сергеја Шојгуа Београду.

        (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари