Боцан-Харченко: Косовски проблем би требало да се реши на иницијативу Београда

У ИНТЕРВЈУУ ТАСС НАГЛАСИО ДА ЈЕ РУКОВОДСТВО СРБИЈЕ ТОГА СВЕСНО  И ДА ЗАТО „ВОДИ ГЛАВНУ РЕЧ“

* „Морамо још тешње координисати са Србијом наше напоре усмерене на онемогућавање уласка Косова у међународне организације. То је крајње актуелан задатак. Појачавају се дејства присталица Косова, оних који подупиру косовску независност и његов пријем у међународне структуре. Зато морамо деловати активно, у потпуној сарадњи и са предупређивањем потеза друге стране“

* „Русија даје и продаје Србији савремену и модернизовану војну технику. Изјаве да је то стара и безвредна техника - апсолутно не стоје

* Амбасадор РФ у Србији подсетио да је планирана испорука у Србију још четири борбена хеликоптера Ми-35М, 30 тенкова Т-72, 20 борбених возила БРДМ-2 и ракетно-топовских система Панцир-С1

______________________________________________________________________

        КРИЗА на Косову и Метохији једно је од најважнијих питања на Балкану и на међународном плану а косовски проблем би требало да се реши на иницијативу Београда, изјавио је Александар Боцан-Харченко, амбасадор Руске Федерације у Србији.

        Према мишљењу руског амбасадора "српско руководство је савршено свесно тога и води главну реч".

        "Више пута је наведено, на највишем нивоу, да Русија пружа сву могућу подршку Србији као пријатељ и партнер и стални члан Савета безбедности УН. Полазимо од претпоставке да је Косово важно питање на дневном реду СБ и требало би да буде главни фокус овог органа УН. Савет безбедности је и једна од гаранција и премиса за решавање косовског питања", рекао је Боцан-Харченко за националну државну новинску агенцију ТАСС.

        Ипак је указао: „Морамо још тешње координисати са Србијом наше напоре усмерене на онемогућавање уласка Косова у међународне организације. То је крајње актуелан задатак. Појачавају се дејства присталица Косова, оних који подупиру косовску независност и његов пријем у међународне структуре. Зато морамо деловати активно, у потпуној сарадњи и са предупређивањем потеза друге стране“.

        Додатно је нагласио: „Косово је неодвојива тачка дневног реда Савета безбедности УН. Пажња Савета безбедности тој теми не треба да се смањује, то је такође једна од гаранција и претпоставки за решење косовског проблема“ - рекао је Боцан-Харченко.

        Оценио је да односи Русије и Србије никад нису били на вишем нивоу, као и да их прати интензивни дијалог заснован на поверењу.

        "Билатерална сарадња је достигла изузетно висок ниво са интензивним политичким дијалогом заснованим на поверењу. Руско-српски односи развијају се у потпуности у складу са декларацијом о стратешком партнерству. Наш министар спољних послова Сергеј Лавров напоменуо је да се ради о радном документу, који даје конкретне резултате", рекао је дипломата.

        Он је ипак нагласио да је Србији и Балкану потребна већа заступљеност Русије у медијима.

        Подсетио је на посету руског премијера Дмитрија Медведева Београду и његово присуство на свечаном обележавању 75. годишњице ослобођења у Другом светском рату, разговоре са српским председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић, као и на приступање Србије Евроазијској економској унији.

        Према речима руског амбасадора, најважнија област билатералне сарадње су велики стратешки пројекти које реализују руске компаније у Србији.

        "За почетак, то је рад компаније НИС, која проширује своје активности и производњу. Пројекти који укључују Руске железнице се брзо спороводе у дело. Наравно, то је и гасовод Турски ток, јер је Србија најактивнија земља у његовом грађењу после Турске. Треба приметити да су подухвати последњих година стратешки, у погледу билатералне сарадње и економског и енергетског присуства Русије у региону и Европи уопште", нагласио је Боцан-Харчеко.

        Он је нагласио и да Русија даје и продаје Србији савремену и модернизовану војну технику, те да су планиране испоруке и противвазудухопловног система "панцир С1" и борбених хеликоптера.

        - Изјаве о томе да је то стара и безвредна техника апсолутно не стоје - рекао је Боцан-Харченко.

        Он је навео да је сарадња у војно-техничкој области за Москву и за Београд традиционална, те најавио да је планирана испорука у Србију још четири борбена хеликоптера Ми-35М, 30 тенкова Т-72, 20 борбених возила БРДМ-2 и ракетно-топовских система Панцир-С1.

        Подсетио да је Русија прошле године Србији дала шест ловаца МиГ-29, а током ове године Србија је добила десет борбених возила БРДМ-2 и пре рока три транспорта хеликоптера Ми-17В-5.

        - То је, уоште узевши, за војску значајно повећање технике - рекао је Боцан- Харченко за ТАСС, те подсетио на бројне заједничке војне вежбе Србије и Русије, као и на дијалог на високом војном нивоу, који сада добија нови садржај и динамику.       

        Боцан-Харченко је рекао да активно напредује процес размене слика руског сликара Николаја Рериха, које се налазе у Србији и странице Мирослављевог јеванђеља која се налази у Русији.

        Он је додао да сматра да ће документ, који је потписан у току посете руског премијера Дмитрија Медведева Србији, ускоро ратификовати обе стране и тада ће бити могуће извршити ту размену.

        - То није једноставан процес, зато што овде правна форма игра веома важну улогу - додао је руски амбасадор у Београду.

        Он је рекао да је и то један од примера високог поверења и разумевања на државном нивоу између Русије и Србије, те напоменуо да се размена културних добара дешава када постоји убеђење да оне неће бити изгубљене ни за једну страну.

        - Код нас постоји апсолутно јасна спознаја да је лист Мирослављевог јеванђеља духовна светиња и огромна вредност за српски народ - рекао је он.

        Руски амбасадор је посебно истакао сарадњу Москве и Београда у борби против покушаја да се фалсификује историја Другог светског рата и исмевања заједничких вредности.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари