Због „катарске корупције“ у предграђу Париза ухапшен Мишел Платини

ИСТОВРЕМЕНО ПРИВЕДЕН И КЛОД ГЕАН, САВЕТНИК БИВШЕГ ПРЕДСЕДНИКА ФРАНЦУСКЕ САРКОЗИЈА

Блатер и Платини

          НЕКАДАШЊИ председник УЕФА Мишел Платини (63) одведен је у притвор јутрос у склопу истраге о намештању гласова за доделу  Светског првенства Катару 2022. године.

          Ухапшен је у Нантеру, предграђу Париза, а дневни лист Монд наводи да француско финансијско тужилаштво истражује "наводна активна и пасивна дела подмићивања службеника".

         Катар је децембра 2010. године изабран за домаћина Мундијала, али од тада се нижу контроверзе у вези са њиховом кандидатуром.

         Платини је 2014. признао да је био на састанку са проказаним фудбалским функционером Мохамедом Бин Хамамом и то непосредно пре него што је подигао руку за Катар.

         Британски "Телеграф" објавио је да се Платини срео са челником катарског савеза 30 до 50 пута.

         На корупцију указује и податак да је чак 16 од укупно 24 члана тадашњег састава извршног комитета ФИФА смењено, суспендовано или под истрагом.

         Осим Платинија, приведен је и Клод Геан, саветник бившег председника Француске Николаса Саркозија.

         Легендарни Француз, који је током играчке каријере 80-тих три пута проглашаван за најбољег фудбалера сета, осам година је био на челу Европске фудбалске федерације. Од 2007. до 2015. године.

         ФИФА је суспендовала Платинија због малверзација на осам година, као и бившег предсједника Међународне фудбалске асоцијације, Сепа Блатера.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари