Сноуден: Држим дистанцу према руском друштву, али у Москви идем у ресторане, возим се и метроом

У ИНТЕРВЈУУ ЛИСТУ DER SPIEGEL ОТКРИО ДА БИ ПРИХВАТИО УТОЧИШТЕ У НЕМАЧКОЈ

* „Живим у англојезичном окружењу. Са пријатељима се налазим у граду. Договарамо се где ћемо да ручамо. Међутим, не правим селфи испред Кремља јер би америчка влада то искористила за дискредитовање мог рада“

* Едвард Сноуден у интервјуу немачком листу рекао да његов повратак у САД „постаје све вероватнији“, па додао: „Лопта је сада на страни владе САД. Мој тим адвоката поставио је услов да имам правичан процес, то јест – такав да могу да се отворено  оправдавам. Али, засад су само обећали да ме неће мучити“

* За Трампа рекао да „није проблем већ продукт проблема“ и упозорио: „Морамо зауставити масовно прикупљање података. Ово се не односи само на специјалне службе него и на корпорације попут Facebook и Google. Ако је сваки човек у сваком тренутку под присмотром само зато што би некада могао бити опасан – онда то мења карактер друштва“

_______________________________________________________________________

        ЕДВАРД Сноуден први је амерички дисидент који је уточиште нашао у Русији, а немачком листу Der Spiegel је открио како живи у Москви.

        Испричао је намерно држи „дистанцу према руском друштву“, али и нагласио да у главном граду Русије води нормалан живот. Да се дружи са пријатељима, да са супругом шета по парковим, да се вози и метроом и таксијем.

        Бивши сарадник ЦИА и америчке Агенције за националну безбедност још је прецизирао:

        „Живим у англојезичном окружењу. Са пријатељима се налазим у граду. Договарамо се где ћемо да ручамо. Међутим, не правим селфи испред Кремља јер би америчка влада то искористила за дискредитовање мог рада“.

        Сноуден има критички однос према стању у Русији и према неким аспектима њеног деловања:

        „Русија заслужује осуду за нека своја дејства у свету. Али, не чине ли исто по свету и САД? Није ли Русија манипулисала изборима? Уверен сам да јесте. Само, не манипулишу ли и САД изборима? Наравно, САД то чине деценијама. Свака земља већа од Исланда покушава да се умеша у изборе које сматра важним, а све то увек поричу“.

        Сноуден је у истом интервјуу немачком листу рекао да његов повратак у САД „постаје све вероватнији“ и да се нада да ће се „једном вратити у своју земљу“.

        Признао је да се не срећу често оптужбе са каквима се он 2013-те суочио из САД:

        „Лопта је сада на страни владе САД. Мој тим адвоката поставио је услов да имам правичан процес, то јест – такав да могу да се отворено  оправдавам. Али, засад су само обећали да ме неће мучити“.

Са Линси Милс са којом је пре две

године у Москви ступио у брак

        Сноуден, иначе, сматра да су политичари по целом свету схватили да нове технологије могу користити да са новог нивоа утичу на процесе. У том контексту је нагласио:

        „Доналд Трамп није проблем. Он је продукт проблема“.

        У наставку је указао: „Морамо зауставити масовно прикупљање података. Ово се не односи само на специјалне службе него и на корпорације попут Facebook и Google. Ако је сваки човек у сваком тренутку под присмотром само зато што би некада могао бити опасан – онда то мења карактер друштва. То води новом виду ауторитаризма“.

        У интервјуу другом немачком листу - Die Welt – Сноуден је открио да не би одбио уточиште у Немачкој:

        „Верујем да свако ко бар донекле објективно оцењује историју схвата да се на моје уточиште у Немачкој – да је до њега дошло – не би гледало као на непријатељски акт према САД“.

        У новембру ће у Русији из штампе изаћи Сноуденови мемоари. Под насловом „Лична ствар“.

        Сноуден је 2013-те открио свету размере америчке електронске шпијунаже и како Вашингтон прислушкује светске лидере. Чак и земаља које су му формално савезничке.

        Азил је потом тражио од 20 земаља, а добио га је у Русији која се једина одазвала.

        У САД може бити осуђен по два члана кривичног закона о шпијунажи, а по сваком може добити 10 година затвора.

        За званични Вашингтон он је и даље, поред свега осталог, „издајник“...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари