САД тужиле Сноудена, он тајне о америчкој глобалној контроли изнео у Рубиковој коцки

МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ САД ТВРДИ ДА ЈЕ У СВОЈОЈ НОВОЈ КЊИЗИ ПРЕКРШИО ОБАВЕЗУ ЋУТАЊА

* Едвард Сноуден је седам година радио за ЦИА и НСА и тврди да је америчка обавештајна заједница „сломила Устав САД и довела у питање слаободу свих Американаца. Тврди и да је та заједница изнад свих америчких председника и њихових администрација

* Он је у „Личној ствари“ открио да је – док је 2013-те још био на „ничијој територији“ у аеродрому Шереметјево-1 – од једног агента руске обавештајне службе добио индиректну понуду да ради за руску шпијунажу, или да јој макар нешто открије, али тврди да је то одмах и глатко одбио

______________________________________________________________________

        ДОГОДИЛО се очекивано и најављивано: САД су поднеле тужбу против бившег агента ЦИА и аНационалне агенције за безбедност (НСА, електронска шпијунажа) Едварда Сноудена који је 2013. обелоданио тајне документе о меричком глобалном прислушкивању и интернет надзору над планетом, чак и савезничким земљама и њиховим лидерима.

        У тужби се наводи да Сноуденова нова књига „Лична ствар“ крши обавезе које је у своје време потписао о неоткривању поверљивих информација.

        Америчко Министарство правде навело је да је Сноуден објавио своје мемоаре а да их претходно није поднео на увид обавештајној служби, додајући да и говори које држи Сноуден крше уговор о поверљивости.

        Сноуден, који од 2013. године живи у егзилу у Русији, изјавио је за амерички телеканал CBS да се САД нису сагласиле да му дају одбрану у јавном интересу, што би му омогућило да покуша да докаже да је његово разоткривање размера праћења и прислушкивања било за опште добро.

        Сноуден, иначе, подозрева да америчка администрација жели да против њега покрене другу врсту процеса.

        „Желе да користе посебне процедуре, да могу да затворе судницу и да јавност не може да зна шта се дешава. Не желе ни пороту која би могла да размотри мотиве онога што сам учинио“.

        Сноуден пшризнаје да није тешко доказати да је он прекршио закон објављивањем докумената 2013. године, али тврди да Вашингтон све до данас није успео да докаже да је тиме нанео штету националној безбедности.

        Он је у „Личној ствари“ открио да је – док је 2013-те још био на „ничијој територији“ у аеродрому Шереметјево-1 – од једног агента руске обавештајне службе добио индиректну понуду да ради за руску шпијунажу, или да јој макар нешто открије, али тврди да је то одмах и глатко одбио.

        Сноуден у књизи наглашава да – када се по Москви вози таксијем – увек даје криву адресу и излази неколико квартова даље од зграде која га интересује.

        Открива да је фајлове са тајним подацима преносио на микро-картиџе MicroSD које је потом крио у Рубиковој коцки на свом радном столу у НСА.

        Свој мотив означио је речима:

        „Био сам одлучан да укажем да је влада моје земље поставила глобални систем за масовну присмотру без знања и сагласности својих грађана“.

        За илустрацију је навео да је НСА могла помоћу XKeyscore имати увид у све што чине сви корисници интернета у САД.

        Открио је да су неке његове колеге – захваљујући томе – читале личну преписку свих са којима су некада били у интимним односима.

        Сноуден је седам година радио за ЦИА и НСА и тврди да је америчка обавештајна заједница „сломила Устав САД и довела у питање слаободу свих Американаца.

        Тврди да је та заједница изнад свих америчких председника и њихових администрација.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари