Нобелова награда за мир припала премијеру Етиопије Абију Ахмеду Алију

ЗА РЕАЛНИ МИР СА ЕРИТРЕЈОМ, МИРЕЊЕ РЕЖИМА И ОПОЗИЦИЈЕ У СУДАНУ И ЕРИТРЕЈЕ И ЏИБУТИЈА

* У образложењу указано и да је дао амнестију хиљадама политичких затвореника, прекинуо медијску цензуру, легализовао забрањене опозиционе групе, отпустио корумпиране војне и цивилне лидере и значајно унапредио положај жена у политичком и јавном животу

_____________________________________________________________________

        ПРЕМИЈЕР Етиопије Абиј Ахмед Али стоти је добитник Нобелове награде за мир која му је данас додељена због залагања за постизање мира са Еритрејом.

        У првој реакцији на награду из Ахмедовог кабинета наводи се да је Етиопија "поносна као држава" због награде њеном председнику владе.

        "Ова победа и признање је колективна победа за све Етиопљане и позив за јачање наше одлучности у томе да учинимо Етиопију - новим хоризонтом наде - просперитетном државом за све", наводи се у саопштењу кабинета.

        Нобелов комитет истакао је у образложењу да награда представља и признање свим актерима који су радили на постизању мира и помирења у Етиопији и у регионима источне и североисточне Африке.

        Примећује се да је Ахмед чим је постао премијер у априлу 2018. године изразио жељу за наставком мировних преговора са Еритрејом.

        У сарадњи са Исајом Афверкијем, председником Еритреје, Ахмед је брзо израдио принципе мировног споразума за окончање пат-ситуације између две земље која "није ни рат ни мир", наводи се у образложењу.

        Ти принципи су изнесени у декларацијама које су Ахмед и Афверки потписали у Асмари и Џеди у јулу и септембру прошле године.

        "Мир не настаје од акција само једне стране. Када је премијер Абиј пружио руку, председник Афверки ју је ухватио и помогао да мировни процес између две земље буде формализован", наводи Нобелов комитет и додаје да се нада да ће мировни споразум донети позитивне промене свим становницима Етиопије и Еритреје.

        Премијер Етиопије, како се указује, покренуо је важне реформе, дао амнестију хиљадама политичких затвореника, прекинуо медијску цензуру, легализовао забрањене опозиционе групе, отпустио корумпиране војне и цивилне лидере и значајно унапредио положај жена у политичком и јавном животу.

        Учествовао је и у другим мировним процесима у Африци. Дао је допринос нормализацији односа између Еритреје и Џибутија и посредовао у решавању спора између Кеније и Сомалије, а одиграо је и кључну улогу у постизању споразума између војног режима и опозиције у Судану, додаје се у образложењу.

        Етиопија и Еритреја су обновиле односе у јулу 2018 године, послије вишегодишњих сукоба.

        Награда вредна 900.000 долара биће уручена 10. децембра у Ослу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари