Известилац УН: Велика Британија угрожава здравље и живот Џулијана Асанжа

НИЛАС МЕЛЗЕР: УВЕДЕН ЈЕ У ЗАЧАРАНИ КРУГ АНКСИОЗНОСТИ, СТРЕСА И НЕМОЋИ

         ТРЕТМАН оснивача Викиликса Џулијана Асанжа, кога Вашингтон оптужује за шпијунажу и прети му изручење у САД, угрожава његов живот, оценио је данас известилац УН о тортури, Нилс Мелзер.

        Известилац је изразио забринутост због погоршања здравственог стања Асанжа после хапшења и притвора од почетка године, наводећи да је "његов живот у опасности".

        "Ако Велика Британија не промени понашање и нехуману ситуацију у којој је, даља изложеност Асанжа арбитрарности и кршење његових права могли би да га коштају живота", рекао је Мезер.

        Известилац је рекао да је посебно забринут због нових медицинских информација неколико поузданих извора према којима је Асанж ушао "у зачарани круг анксиозности, стреса, немоћи, што је типично за особе изложене продуженој изолацији и сталној арбитрарности".

        "Премда је тешко са сигурношћу предвидети развој тих симптома, они би брзо могли да се претворе у стање опасно по живот, као што су застој рада срца или нервни слом", додао је Мелзер.

 

        Асанж је 11. априла избачен из Амбасаде Еквадора у Лондону у коју се склонио 2012. године и британска полиција га је одмах ухапсила.

        САД су затражиле изручење Асанжа због 18 тачака америчке оптужнице, а уколико буде у САД осуђен за шпијунажу и издају објављивањем тајних државних докумената, прети му вишедеценијска казна затвора.

        (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари