И у Америци и у свету све слабије пролазе холивудски филмови

У САМОМ ХОЛИВУДУ СВЕ СКЛОНИЈИ ДА ЗА ТО ОКРИВЕ „РУСКЕ ТРОЛОВЕ“ И - ИНТЕРНЕТ

* Траје спор: шта је старије – пад квалитета продукције те америчке „индустрије снова“ (кокош) или опадање интереса публике (јаје)

* На удару је нарочито сајт Rotten Tomatoes – најпопуларнији светски агрегатор утисака о филмовима. Примера ради, управо на тај сајт су кривицу за неуспех својих филмова свалили творци „Спасилаца Малибуа“ и најновије вертзије „Пирата Карипског мора“. У Холивуду се увелико размишља како да се Rotten Tomatoes и сличним сајтовима уведу нека административна оиграничења

* Сарадник Универзитета Јужне Калифорније Мортен Беј пре неки дан је објавио властито истраживање у којем тврди да су „Последњи џедаји“ постали мета „организованог политичког утицаја маскираног да личи на реакције и утиске поклоника филма, а иза свега се крију – руски тролови“

____________________________________________________________________

         Пише: Ирина АЛКСНИС

         ДУГО се може спорити шта је дошло прво – падање интереса у свету за холивудске филмове или снижавање квалитета продукције те америчке „индустрије снова“.

         Међутим, чињенице ипак све постављају на своје место.

         Холивуд се из године у годину суочава са све већом кризом. Људи престају да иду у биоскопе. Тако је у већем делу света, па и у САД.

         Гледаоци се, пак, жале да нема шта да се гелда и да су им се римејк-производи и франшизе попели на главу.

         Биоскопи у САД су само прошле године продали 6,2 одсто мање улазница.

         Ова година ће бити боља захваљујући филмовима „Црни пантер“, „Осветници: Ратови бескраја“ и „Суперпородица-2“.

         И  незаустављиво падање рејтинга церемоније уручивања Оскара (ове године је поставио антирекорд) узима се као симптом деградације америчког филма.

         У Холивуду се већ поставља вечно „руско питање“ - ко је крив?

         Одговор је већ нађен: лоше критике о филмовима на интернету.

         На удару је нарочито сајт Rotten Tomatoes – најпопуларнији светски агрегатор утисака о филмовима. Примера ради, управо на тај сајт су кривицу за неуспех својих филмова свалили творци „Спасилаца Малибуа“ и најновије вертзије „Пирата Карипског мора“.

         У Холивуду се увелико размишља како да се Rotten Tomatoes и сличним сајтовима уведу нека административна оиграничења.

         Овакве намере губе из вида да је главни проблем – понуда. Примера ради, у децембру 2017-те почело је приказивање филма „Рат звезда: Последњи џедај“. Тај филм је само у САД зарадио 620 милиона долара, а укупно – 1.33 милијарде. С друге стране, у мају ове године до филмских платана стигао је филм „Хана Соло: Ратови звезда. Историја“, а постао је једно од већих разочарења. У САД је зарадио 213 милиона долара, а укупно- ни 400 милиона.

         Сарадник Универзитета Јужне Калифорније Мортен Беј пре неки дан је објавио властито истраживање у којем тврди да су „Последњи џедаји“ постали мета „организованог политичког утицаја маскираног да личи на реакције и утиске поклоника филма, а иза свега се крију – руски тролови“.

         Колике су шансе да неуспех филма „Хана Соло“ буде приписана троловима из Русије и њеној политичкој усмереној кампањи дискредитације франшизе „Ратови звезда“?

         Хоће ли оптуживање Русије за мешање у ствари америчке филмске индустрије помоћи лобистима Холивуда да издејствују увођење ограничења на негативне критике нових филмова Холивуда?

         Пре десет година, па и пре пет, могло уверено прогнозирати да би одговор био:  глупости.

         Али, ово је 2018-та...

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари