Иран са тактиком – ви нама танкер, ми вама танкер – погодио у центар

ГИБРАЛТАР ВЕЋ ОСЛОБОДИО ЊЕГОВ ТАНКЕР КОЈИ ЈЕ ПЛОВИО ПОД ЗАСТАВОМ ПАНАМЕ

         ВЛАСТИ Гибралтара ослободиле су заплењени ирански танкер Grace 1, који јеп ловио под панамском заставом - јавио је лист "Гибралтарска хроника".

        Лист наводи да је ослобођен танкер који је заплењен 4. јула, под сумњом да је превозио 2,1 милион барела сирове нафте у Сирију, што представља кршење санкција ЕУ.

        "Гибралтарска хроника" пише да је одлука донесена након што је Влада Ирана доставила писане гаранције да брод неће истоварити нафту у Сирији, на основу којих је главни министар Гибралтара Фабијан Пикардо одлучио да дозволи танкеру да отплови.

        Медији на Гибралтару раније су писали да су се САД пријавиле да заплене танкер, али је главни судија Врховног суда у Гибралтару Ентони Дадли изјавио да пред судом тренутно нема захтева за тако нешто.

        Ирански Корпус чувара исламске револуције запленио је 19. јула британски танкер Stena Impero – да би извршио притисак на Лондон да ослободи његов.

        То се, као што се види, већ и догодило, па се може очекивати да и Stena Impero за који дан напусти иранску луку Бендер-Абас.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари