За „великог настављача“ већ проглашен Кимов млађи син Џонг Ун

СЕВЕРНОКОРЕЈСКИ ЛИДЕР КИМ ЏОНГ ИЛ

УМРО У 70. ГОДИНИ У ВОЗУ

Ким Џонг Ун

  • Објављен је и састав државне комисије за сахрану. На њеном челу је Џонг Илов млађи син - Ким Џонг Ун - који је официјелно назван „настављачем очевог дела“
  • У прогласу народу, објављеном у Пјонгјангу, наглашено је: „Од данас на челу наше револуције стоји велики настављач дела чучхе, најистакнутији руководилац наше партије, армије и народа - друг Ким Џонг  Ун“
  • Претпоставља се да Џонг Ун има 27 година. Швајцарски недељник „Лебдо“ објавио је да је 1998. похађао приватну међународну школу у Берну под лажним именом Пак Чхол и да је истовремено учио енглески, француски и немачки

            ЛИДЕР Северне Кореје Ким Џонг Ил - који је својом земљом управљао последњих 17 година - умро је од последица срчаног удара у 70. години живота. Смрт га је задесила у службеном возу још 17. децембра, али је вест о „одласку оца нације“ службено објављена пуна два дана касније, а захрана заказана за 28. децембар. Вероватно зато да би његово тело било мумифицирано и потом положено у маузолеј.

            Севернокорејски медији објавили су кадрове на којима се види како људи окупљени око Џонг Иловог споменика у центру Пјонгјанга ридају, падају на колена и бију рукама по земљи. Централна државна телевизија показала је и како „оца“ оплакују средњошколци , радници и војници. Све је типично корејски: сви оплакују вођу као да је његова смрт свеопшта лична трагедија.

            Објављен је и састав државне комисије за сахрану. На њеном челу је Џонг Илов млађи син - Ким Џонг Ун - који је официјелно назван „настављачем очевог дела“.

            Џонг Ил се родио у војном логору севернокорејских партизана. Уместо класичне средње школе, завршио је војну, па многи породицу Ким називају „корејском династијом Че Геваре“. Његов отац - Ил Сунг - сматра се Кимом Првим, Џинг Ил - Кимом Другим, а његов син Џонг Ун . сви су изгледи - постаће Ким Трећи.

            Њега већ називају „наследником великог руководиоца“, мада се о њему готово ништа не зна. Чак ни колико му је тачно година.

            Први пут је виђен у јавној улози кад је заједно са оцем „примао“ војну параду 2009. године. Официјелно је представљен севернокорејском врху годину дана касније. Отад је свуда пратио оца - и приликом посета иностранству и на војним маневрима.

            Сви су одмах уочили његову физичку сличност са дедом - Ил Сунгом, творцем идеологије „чучхе“ у чијем је средишту - изградња севернокрејског социјализма сопственим снагама.

            У прогласу народу, објављеном у Пјонгјангу, наглашено је: „Од данас на челу наше револуције стоји велики настављач дела чучхе, најистакнутији руководилац наше партије, армије и народа - друг Ким Џонг Ун“.

            Нови лидер има два брата. Старији  - Ким Џонг Нам - бави се бизнисом и живи у Макау. Средњи - Ким Џонг Чхол - се школовао у Европи, али је само кратко фигурирао у улози „вероватног наследника“.

            Претпоставља се да Џонг  Ин има 27 година. Швајцарски недељник „Лебдо“ објавио је да је 1998. похађао приватну међународну школу у Берну под лажним именом Пак Чхол и да је истовремено учио енглески, француски и немачки. Школа му се, наводно, налазила неколико стотина метара од амбасаде Северне Кореје.

            О Џонг  Илу се први пут уопште чуло од Јапанца Кенђија Фуџимота, бившег кувара, који је радио у Пјонгјангу за породицу Џонг Ила. Међутим, Фуџимото је признао да је Ина запамтио „као дете“.

            Индикативно је да је Пјонгјанг одмах после смрти Џонг Ила лансирао нову ракету малог домета. У непосредној близини источне обале земље. Војни експерти претпостављају да је се ради о ракети типа „скат“ домета до 300 километара са неатомском бојевом главом, а да је сврха лансирања била да се свима покаже да су севернокорејске оружане снаге у пуној борбеној приправности и привржене новом вођи.

Заставa на пола копља на згради амбасаде Северне Кореје у Пекингу

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари