Вишеградска група подрива Лукашенка понудом укидања виза и пакетом пројеката

ПРЕМИЈЕРИ ПОЉСКЕ, ЧЕШКЕ, СЛОВАЧКЕ И МАЂАРСКЕ САСТАЛИ СЕ У ЛУБЛИНУ

* Пољски премијер Матеуш Моравјецког за руско-немачки пројекат доградње гасовода Северни ток 2 на дну Балтика, који омогућава Русији да у испорукама гаса на Запад заобиђе Украјину, Белорусију и Пољску закључили су да смањује безбедност тог дела Европе и да зато мора да се заустави

_______________________________________________________________________

       ПОЉСКИ премијер Матеуш Моравјецки изјавио је данас да ће Вишеградска група на Европском савету крајем септембра представити економски пакет сарадње и заједничких пројеката, као и режим без виза за Белорусију као алтернативу сарадњи са Русијом.

       Моравјецки и остала тројица премијера Вишеградске групе после самита у Лублину затражили су од власти у Белорусији да организује слободне изборе и ослободи политичке затворенике.

       "Сви се слажемо да у Белорусији морају да се одрже слободни избори, тако да белоруски народ сам суверено одлучи о својој судбини и будућности. У пуној мери осуђујемо репресију, тортуру, брутално поступање према демонстрантима. Посебно апелујемо да одмах буду ослобођени сви политички затвореници", казао је пољски премијер.

       Моравјецки је на конференцији за новинаре са премијерима Чешке, Словачке и Мађарске, додао да ће Вишеградска група на предстојећем Европском савету 24. и 25. децембра представити и пакет економске помоћи и сарадње белоруским грађанима.

       „Желимо да предложимо режим без виза за белоруске грађане и економски пакет за будућност Белорусије. За Белорусију која мора сама да изабере на слободним изборима које приоритете жели да реализује", рекао је Моравјецки.

       Вишеградска четворка жели да понуди заједничке привредне пројекте за мала и средња предузећа и у области енергетике.

       „Темељ су слободни избори. Не можемо да намећемо Белорусима кога треба да бирају. Ништа не можемо да им намећемо. Морамо да се чувамо украјинског сценарија. Белоруси морају да изаберу сами", рекао је чешки премијер Андреј Бабиш.

       Премијер Мађарске Виктор Орбан, Словачке Игор Матович, Чешке Андреј Бабиш и Пољске Матеуш Моравјецки усагласили су и став о тровању руског опозиционог лидер Алексеја Наваљног.

       Према речима Моравјецког за руско-немачки пројекат доградње гасовода Северни ток 2 на дну Балтика, који омогућава Русији да у испорукама гаса на Запад заобиђе Украјину, Белорусију и Пољску закључили су да смањује безбедност тог дела Европе и да зато мора да се заустави.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари