„Веровао је да је у рату против ислама и рачунао да ће га полиција зауставити“

Брејвикови адвокати већ пронашли `олакшавајуће околности` за свог клијента

  • Један од његових бранилаца, Ола Липестад, дословно је рекао: «Мој клијент је био  веома изненађен што му је пошло за руком да до једног од најважнијих владиних здања довезе велики камион напуњен експлозивом. Брејвик такође уопште није рачунао да ће цео сат моћи да пуца по људима а да га полиција у томе не спречи»
  • Брејвик је у тренуцима кад је изводио терористичке акте био уверен  да се налази у рату против ислама и мултикултуралности, па није жалио због учињеног. Био је уверен да је оно што чини, иако сурова, неопходна мера

          АДВОКАТИ Норвежанина Андерса Брејвика, којег чека суђење за терористичке акте у Ослу и на острву Утоја, саопштили су да ће за свог клијента тражити што је могуће блажу казну зато што је за све крива и држава која ни у владином кварту главног града ни на острву није предузела «потребне и довољне мере безбедности».

          Објаснили су да им је амбиција да Брејвик не добије више од 21 године затвора.

          Један од његових бранилаца, Ола Липестад, дословно је рекао: «Мој клијент је био  веома изненађен што му је пошло за руком да до једног од најважнијих владиних здања довезе велики камион напуњен експлозивом. Брејвик такође уопште није рачунао да ће цео сат моћи да пуца по људима а да га полиција у томе не спречи».

          Липестад је саопштио и да током процеса инсистирати на томе да је брејвик у почетку покушавао да се за своје идеје бори на демократски начин, али да је био подвргаван исмевањима и шиканирањима, па је зато постао екстремиста.

          «Указаћемо и на утицај компјутерских игара и интернета на Брејвикову психу јер је у том простору могао да слободно развија своје идеје и теорије. Сматрамо да је и ово олакшавајућа околност. Међутим, наш главни `адут` биће то што је Брејвик у тренуцима кад је изводио терористичке акте био уверен  да се налази у рату против ислама и мултикултуралности, па није жалио због учињеног. Био је уверен да је оно што чини, иако сурова, неопходна мера.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари