Тачи од Франциска тражио за своје Шиптаре ниво односа какве Ватикан има за „остале народе у свету”

ВАТИКАН ФОРМАЛНО НИЈЕ ПРИЗНАО ШИПТАРСКО КОСОВО, АЛИ СЕ „ЗМИЈОМ” СРЕО И ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР ПАРОЛИН

  • Хашим Тачи обавестио папу о организовању годишње конференције “Интер-Фаитх Косова”, на којој се верски поглавари, академици, политичари, научници, а међу њима и многобројни бивши лидери држава и лауреати Нобелове награде за мир, састају и разговарају о продубљењу дијалога међу верама у читавом свету

         ПРЕДСЕДНИК Косова Хашим Тачи изразио је данас, током приватне аудијенције код папе Фрање у Ватикану, да се односи са Ватиканом који није признао Косово подигну на исти ниво какав уживају остали народи у свету.

         Како је саопштено из кабинета председника Косова, Тачи је истакао да Косово наставља да чува стрпљење, веру и вредности које има као друштво - љубав и солидарност у породици и у друштву, поштовање достојанства сваке особе, толеранцију и сарадњу.

         „Ватикан је водич и мотив да останемо непоколебљиви у заштити и промовисању ових вредности. Зато смо ми и поносни на Мајку Терезу, јер нико није боље од ње штитио и ширио ове вредности свуда по свету”, додао је он.

         Тачи је обавестио папу о консолидовању косовске државе, о суживоту различитих верских и националних заједница и истакао да је Косово пример дијалога и верског суживота.

         Тачи је обавестио папу о организовању годишње конференције “Интер-Фаитх Косова”, на којој се верски поглавари, академици, политичари, научници, а међу њима и многобројни бивши лидери држава и лауреати Нобелове награде за мир, састају и разговарају о продубљењу дијалога међу верама у читавом свету.

         На састанку са државним секретаром Ватикана, кардиналом Пјетром Паролином, Тачи је говорио о унутрашњем и спољашњем јачању косовске државе, и оценио да је независност Косова донела мир и стабилност у регион.

         „Награда за достигнућа Косова било би признање од целе међународне заједнице. Признање Косова значи признање тежње за слободном, једнакошћу, признање људских права и слобода”, рекао је Тачи.

         После сусрета у Ватикану, Тачи је отпутовао за Вашингтон где ће се састати са потпредседником САД Мајклом Пенсом.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари