Папи у овом свету смета једино „комерцијализација Божића“

БАШ КАТОЛИЧКА ПОСЛАНИЦА

БЕНЕДИКТА XVI „ГРАДУ И СВЕТУ“

  • ЕВО КАКО ЈЕ ИЗБЕГАО ОКУПАЦИЈУ ДВЕ ЗЕМЉЕ: „Нека принц мира... изгради помирење и стабилност у Ираку и Афганистану“
  • ЕВО ФРАЗЕ У КОЈУ ЈЕ „УТОПИО“ АГРЕСИЈУ НА ЛИБИЈУ: „Нека принц мира...  удахне нови живот свим елементима друштва у земљама северне Африке и Блиског Истока док теже унапређењу заједничког живота“
  • ФАКТИ: Пожали се Бенедикт XVI да је „Божић данас комерцијална забава“. Са оваквом Светом столицом и оваквим посланицама - биће све више „комерцијална забава“. Такав даљи ток ствари може променити једино принц мира...

         BАТИКАН, (ФоНет) - Папа Бенедикт XVI честитао је Божић и пожелео је Италијанима убудуће „више братства и солидарности“ и позвао на „мир и стабилност у свету“, дијалог између Израелаца и Палестинаца, престанак насиља у Сирији, на помирење и стабилност у Ираку, Авганстану, северној Африци и на Блиском Истоку, пренела је агенција АНСА.

         Папа је у својој поруци Граду и Свету (Urbi et Orbi) помолио за утеху жртава поплава у Тајланду и на Филипинима. затражио божју помоћ за земље које су током 2011. погођене природним катастрофама и економским потешкоћама.

         „Нека принц мира подари мир и стабилност оној земљи у којој је одлучио доћи на свет и охрабри наставак дијалога између Израелаца и Палестинаца. Нека донесе крај насиља у Сирији, где је толико крви већ проливено. Нека изгради помирење и стабилност у Ираку и Афганистану. Нека удахне нови живот свим елементима друштва у земљама северне Африке и Блиског истока док теже унапређењу заједничког живота“, поручио је Папа.

         Божју помоћ папа је затражио и за народ у Африци, који пати од глади и несташице хране. Позвао је међународну заједницу да им изађе у сусрет и пружи им сву могућу помоћ.

         Папа је на крају говора проћитао своју божићну честитку на 65 језика.

         У божићној честитки током вечерње мисе у базилици светог Петра у Риму у суботу увече осудио је комерцијализацију Божића и вернике позвао да не наседају на површни сјај празника и да праве вредности открију у детету у стаји у Витлејему“, као и да се концентришу на причу о рођењу Исуса јер је то „истинска радост и светлост“.

         „Божић је данас комерцијална забава чија светла крију понизност Бога, а што нас позива на скрушеност и једноставност“, рекао је Папа.

         У међувремену, хришћански ходочасници из целог света окупили су се у Витлејему да прославе Божић. Прославе су кулминирале поноћном мисом у Цркви Рођења старој 1.700 година, која је изграђена на месту где се верује да је рођен Исус Христ.


Слични садржаји

Коментари