Немачки сатирични магазин „Титаник” угрозио „људска права” папе Бенедикта

НА ЗАХТЕВ ВАТИКАНА, СУД У ХАМБУРГУ ПРИВРЕМЕНО ЗАБРАНИО НОВИ БРОЈ НЕМАЧКОГ ЛИСТА

Забрањена насловна страна „Титаника”

  • Магазин исмева ситуацију која у последње време потреса Ватикан због објављивања поверљивих података везаних за Ватиканску банку
  • Уредник "Титаника" Лео Фишер изјавио да је папа погрешно схватио насловну страну и да слика само показује како је пролио по себи чашу "фанте" док је славио решење афере "Ватиликс"

        СУД у Хамбургу привремено је забранио нови број немачког сатиричног магазина „Титаник” јер је Ватикан против публикације поднео тужбу, у име папе Бенедикта XVI.

        Тужба је поднета због увредљивог приказивања поглавара Католичке цркве.

        Реч је о фото-монтажи на насловној и последњој страници часописа, где испод наслова „Алелуја у Ватикану - откривено је где цури!” стоји фото-монтажа папе Бенедикта XVI са великом жутом мрљом испод појаса, а на последњој страни папа на истом месту има браон мрљу.

        Уредник „Титаника” Лео Фишер изјавио је да је папа погрешно схватио насловну страну и да слика само показује како је пролио по себи чашу „фанте” док је славио решење афере „Ватиликс”

        Магазин на тај начин исмеава ситуацију која у последње време потреса Ватикан због објављивања поверљивих података везаних за Ватиканску банку.

        „'Титаник' је прешао меру доброг укуса. Насловна и последња страна су противзаконите јер угрожавају људска права папе”, рекао је портпарол немачке бискупске конференције Матијас Коп.

        Коп је потврдио да је надбискуп Анђело Бечиу, ватикански заменик за опште послове, контактирао једну адвокатску канцеларију из Бона која је поднела тужбу и затражила хитну забрану листа.

        Покрајински суд у Хамбургу је одмах наредио забрану продаје јулског издања магазина.

        Главни и одговорни уредник магазина Лео Фишер изјавио је да је папа погрешно схватио насловницу и да слика само показује како је пролио по себи чашу сока док је славио рјешење афере "Ватиликс".

        „Познато је да папа воли 'фанту'” рекао је Фишер.

        Да није обустављена дистрибуција листа са спорном насловниом страном, магазину би претила казна од 250.000 евра.

        Тако се нови „Титаник” сада продаје без насловне и последње стране, а они који су већ купили тај магазин могу се похвалити да имају раритет.

        Иначе сложни немачки новинари, по овом питању имају подељења мишљења.

        Неки приговарају „Титанику” да је у овом случају шала ипак превише неукусна и да, кад су већ новинари опрезни при самом помињању Мухамеда памтећи бурне реакције у исламском свету након карикатура у данском листу, онда и папа и католици заслужују исту меру опреза.

        Други пак сматрају да је више него претерано поређење Мухамеда с „немачким” папом Јозефом Рацингером и да и он, као свака јавна личност, једва може избећи овакве шале на свој рачун и да то нема везе с католицизмом и верским осећањима.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари