Франциско се подухватио реформисања Теолошког института за брак и породичне науке

МОРАЋЕ ДА СА МУДРИМ РЕАЛИЗМОМ ГЛЕДА НА РЕАЛНОСТ ДАНАШЊИХ ПОРОДИЦА И СА ЊИХОВИМ „СЕНКАМА”

  • Реформа је инспирисана визијом брака и породичног живота изнетом у Фрањином контроверзном документу “Радост љубави” из 2016. Тај документ је позвао цркву да прихвати и оне католике који живе у “несавршеним” породичним односима попут развода или заједничког живота, што потврђује Фрањино виђење да је црква пре “пољска болница” за рањене душе него привилеговани дом савршених, пише Асошиејтед прес

         ПАПА Фрања је реформисао ватикански институт најближе повезан са конзервативним моралним вредностима у односу према сексу, за које се залагао папа Јован Павле Други, уз образложење да је неопходно да се он прилагоди и прошири своју мисију да би могао да одговори на реалности данашњих католика.

         Званичници су данас рекли да ће Теолошки институт за брак и породичне науке Јован Павле Други нудити студијске програме из друштвених наука попут социологије, антропологије и психологије, као и из биологије и других наука, поштујући тако визију породице која излази из стриктних оквира католичке теологије.

         Реформе су инспирисане визијом брака и породичног живота изнетом у Фрањином контроверзном документу “Радост љубави” из 2016.

         Тај документ је позвао цркву да прихвати и оне католике који живе у “несавршеним” породичним односима попут развода или заједничког живота, што потврђује Фрањино виђење да је црква пре “пољска болница” за рањене душе него привилеговани дом савршених, пише Асошиејтед прес.

         Због тога су биле учестале шпекулације о судбини Института, чија је мисија приликом оснивања 1982. дефинисана као потреба да “верницима илуструје најсавршенију слику брака и породице”.

         Нови циљеви Института говоре да црква, иако остаје верна Христовом учењу, мора “с разумевањем љубави и мудрим реализмом гледати на реалност данашњих породица у свој њиховој комплексности, у њиховом светлу и сенци”:

         Укључивање биолошких наука у програм и наведени циљ људске “регенерације” у бризи за планету може значити да ће се Институт бавити и људском сексуалношћу, животном средином и црквеним ставом о вештачкој оплодњи.

         Управа Института је саопштила да реформа показује папину посвећеност Институту, а не раскид са прошлошћу.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Аnonymus's picture
Аnonymus 02:37 20.09.2017.

  • +9
Voting is closed.

Mislim da ce osim 'misionarske' poze ozakoniti I pristup od pozadi.

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 17:03 20.09.2017.

  • +3
Voting is closed.

Ova spodoba od coveka pojma nema koliko zaudara
na sve strane.
Huli na Boga direktno...jer kako se zna On stvori brak i blagoslovi ga.
Ovaj Antihrist ce imati veliki problema u sukobu sa Bogom.

Драган Ђорђевић's picture
Драган Ђорђевић 10:45 20.09.2017.

  • +8
Voting is closed.

Хришћанска црква не одбацује разведене. Не одбацује ни прељубнике. Не одбацује ни убице. Сви су позвани на покајање, праштање и хришћанску љубав у Цркви Божјој. Хришћанска Црква тражи од верника да поштују брак. Да негују брачну заједницу мушкарца и жене. Да се боре за љубав. Да је негују. Да љубављу превазилазе проблеме у вези супружника. То је јасно. Али проблем је у томе што због школовања и других објективних околности људи често брак и заснивање породице одлажу до касних двадесетих па и за тридесете године живота. Тај проблем практично није постојао до пре стотинак година, како где. Промискуитетно понашање ће, нормално, увек бити осуђено, али тражити од људи који су у својим двадесетим и тридесетим годинама, који су у ванбрачној али искрено љубавној вези да се одрекну секса је погрешно. Секс ће учврстити њихову везу а са друге стране апстиненција може довести до поремећаја и болести. Ту је кључна ствар одговоран однос према зачетом детету. Абортус је убиство. Слобода за секс значи и одговорност за нов људски живот који се створи.

Лазар's picture
Лазар 18:51 20.09.2017.

  • +1
Voting is closed.

Овај ће ускоро да редефинише Свето Јеванђеље и статус Исуса Христа, сина Божјег. Ударила у главу догма о непогрешивости...

Додај коментар