Франциско се подухватио реформисања Теолошког института за брак и породичне науке

МОРАЋЕ ДА СА МУДРИМ РЕАЛИЗМОМ ГЛЕДА НА РЕАЛНОСТ ДАНАШЊИХ ПОРОДИЦА И СА ЊИХОВИМ „СЕНКАМА”

  • Реформа је инспирисана визијом брака и породичног живота изнетом у Фрањином контроверзном документу “Радост љубави” из 2016. Тај документ је позвао цркву да прихвати и оне католике који живе у “несавршеним” породичним односима попут развода или заједничког живота, што потврђује Фрањино виђење да је црква пре “пољска болница” за рањене душе него привилеговани дом савршених, пише Асошиејтед прес

         ПАПА Фрања је реформисао ватикански институт најближе повезан са конзервативним моралним вредностима у односу према сексу, за које се залагао папа Јован Павле Други, уз образложење да је неопходно да се он прилагоди и прошири своју мисију да би могао да одговори на реалности данашњих католика.

         Званичници су данас рекли да ће Теолошки институт за брак и породичне науке Јован Павле Други нудити студијске програме из друштвених наука попут социологије, антропологије и психологије, као и из биологије и других наука, поштујући тако визију породице која излази из стриктних оквира католичке теологије.

         Реформе су инспирисане визијом брака и породичног живота изнетом у Фрањином контроверзном документу “Радост љубави” из 2016.

         Тај документ је позвао цркву да прихвати и оне католике који живе у “несавршеним” породичним односима попут развода или заједничког живота, што потврђује Фрањино виђење да је црква пре “пољска болница” за рањене душе него привилеговани дом савршених, пише Асошиејтед прес.

         Због тога су биле учестале шпекулације о судбини Института, чија је мисија приликом оснивања 1982. дефинисана као потреба да “верницима илуструје најсавршенију слику брака и породице”.

         Нови циљеви Института говоре да црква, иако остаје верна Христовом учењу, мора “с разумевањем љубави и мудрим реализмом гледати на реалност данашњих породица у свој њиховој комплексности, у њиховом светлу и сенци”:

         Укључивање биолошких наука у програм и наведени циљ људске “регенерације” у бризи за планету може значити да ће се Институт бавити и људском сексуалношћу, животном средином и црквеним ставом о вештачкој оплодњи.

         Управа Института је саопштила да реформа показује папину посвећеност Институту, а не раскид са прошлошћу.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари