Библиотека Ватикана користи NASA технологије за дигитализацију рукописа

ПОЧЕЛО „ПРЕБАЦИВАЊЕ” 80 ХИЉАДА ДРЕВНИХ РУКОПИСА У ДИГИТАЛНИ ФОРМАТ

  • Фонд Апостолске библиотеке Ватикана чини преко милион књига и 150 хиљада рукописа, од којих су осам хиљада инкунабуле (књиге штампане у Европи од почетка штампања књига до првог јануара 1501. године)

         ВАТИКАНСКА библиотека користи NASA технологије за пребацивање 80 хиљада древних рукописа у дигитални формат, саопштило је у понедељак Радио Ватикан.  

         Ватиканска библиотека постала је прва установа културе у свету која за организацију дигиталне архиве користи универзални флексибилни систем преноса слика (Flexible Image Transport System).

         Од 60-их година прошлог века, америчка Национална Ваздухопловна и Свемирска Администрација  (NASA) користи овај формат за чување информација.   

         Према речима координатора информативне службе библиотеке Лучана Аментија, одлука да се одабере баш овај формат донета је зато што се FITS користи преко четрдесет пет година и веома је поуздан. Иначе, формат има отворену излазну шифру и бесплатан је за коришћење.  

         „Ми смо једина библиотека у свету која на тај начин архивира манускрипте”, - додао је Аменти. Он је истакао да се приликом скенирања рукописа „користе савремене технологије, које чувају рукописе од оштећења у процесу скенирања”.   

         Лучано Аменти је изразио наду да ће избор Ватиканске библиотеке постати пример за друге библиотеке.  

         Формат FITS се користи и у биомедицини и у нуклеарној медицини. Конкретно: сви резултати компјутерске томографије чувају се баш у том формату.  

         Фонд Апостолске библиотеке Ватикана чини преко милион књига и 150 хиљада рукописа, од којих су осам хиљада инкунабуле (књиге штампане у Европи од почетка штампања књига до првог јануара 1501. године).

         Осим тога тамо се чува отприлике 300 хиљада кованих новчића и преко 150 хиљада фотографија. Сваке године библиотеку посети више од 20 хиљада научника из различитих земаља.  

         Оснивачем библиотеке Ватикана се сматра папа Никола V (1447-1455), а званичну повељуу о њеном оснивању потписао је Сикст IV 1475.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари