У олујама у Пољској пет погинулих, 28 повређених, пола милиона домаћинстава без струје

У ГЊЕЖНУ ГРОМ УДАРИО У ГОТСКУ КАТЕДРАЛУ КОЈА СЕ СМАТРА „МАЈКОМ СВИХ ПОЉСКИХ ЦРКАВА“

  • У олуји која је захватила камп младих извиђача у шумама на северу Пољске, на шатор је пало дрво. Погинуле су две девојчице, а повређено је 20 извиђача, од тога шесторо тешко

        У ОЛУЈНОМ невремену у Пољској ноћас је погинуло петоро Пољака, 28 људи је повређено, а 500.000 домаћинстава остало је без струје, саопштила је данас пољска Државна ватрогасна стража.

        Олујно невреме нанело је и велике материјалне штете, а у Гњежну гром је ударио у „мајку пољских цркава“, готску катедралу у тој историјски првој престоници Пољске, олуја је оштетила и кров и поломила и порушила дрвеће око цркве.

        Не памтим тако трагичну ноћ када су у питању олује... У олујном невремену ноћас су погинуле четири особе од којих су два учесника логора извиђача у Сушку у Померанији, казао је пољској телевизији ТВН24 портпарол Ватрогасне страже Павел Фронтчак.

        У Сушку на северу Пољске дрво се срушило на шаторе извиђача у кампу и две особе погинуле су и има и повређених. Још један мушкарац погинуо је када је јак ветар оборио дрво на његов шатор у месту Конажини, док се на северу Пољске дрво срушило на кућу и под њим је страдала једна жена.

        У Сушку 170 људи чека на евакуацију, међутим ватрогасци не могу до њих да допру нити да помогну повређенима, зато што је на прилазне путеве блокирало попадало дрвеће.

        Велика хаварија због олујног невремена оставила је без струје ноћас око 500.000 Пољака, највише у Померанији на северу земље.

        Олујно невреме дивља у целој Средњој Европи од средине ове седмице а у Пољској су пре ове трагичне ноћи у олујама изгубила живот већ најмање двојица Пољака.

        У олуји која је захватила камп младих извиђача у шумама на северу Пољске, на шатор је пало дрво. Погинуле су две девојчице, а повређено је 20 извиђача, од тога шесторо тешко, саопштила је локална полиција након што су спасиоци тек пре подне успели да допру до кампа. „Погинуле су две девојчице старе 13 и 14 година, једну од њих пригњечило је дрво. Повређена деца развезена су у болнице по целом региону. Остала деца евакуисана су у школу у Новој Церкви“, саопштила је портпарол полиције у месту Хојнице у Померанији Јустина Пшитарска.

        У шумама крај места Сушек летовало је у камповима 140 извиђача из Лођа са 30 васпитача а камп је пред поноћ захватило олујно невреме.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари