У Багдаду 49 мртвих и 179 рањених

ГЛАВНИ ГРАД ИРАКА ИСТОВРЕМЕНО

ПОТРЕСЛО ЧАК ЈЕДАНАЕСТ ЕКСПЛОЗИЈА

  • Експлозив је био подметнут у различитим деловима Багдада. Што је најгоре, неке подметнуте бомбе су биле активиране тек кад су на „место несреће“ долазиле лекарске и истражне екипе, што је знатно повећало број настрадалих
  • Улогу окидача вероватно је одиграло потпредседника земље суните Тарика ал-Хашимија, оптуженог га да руководи терористичком групом која је ликвидирала ирачке дипломате, сараднике Министарства здравља и припаднике полиције
  • Премијер Нури ал-Малики је шиит, али сунити чине 66 одсто становништва земље

            ГЛАВНИ град Ирака истовремено је потресло најмање 11 експлозија. Како је саопштио портпарол министарства здравља те земље, Зиад Тарик, погинуло је 49, а рањено 179 људи.

            Експлозив је био подметнут у различитим деловима Багдада. Што је најгоре, неке подметнуте бомбе су биле активиране тек кад су на „место несреће“ долазиле лекарске и истражне екипе, што је знатно повећало број настрадалих.

            Ирачка полиција је саопштила да се „највероватније ради о серији међусобно повезаних и координираних терористичких аката“.

            Серија експлозија у Багдаду догодила се само неколико дана након формалног повлачења америчког окупационог корпуса. Међутим, улогу окидача вероватно је одиграо један унутрашњи догађај.

            Власти су, наиме, у понедељак ухапсиле потпредседника земље суниту Тарика ал-Хашимија, оптуживши га да руководи терористичком групом која је ликвидирала ирачке дипломате, сараднике Министарства здравља и припаднике полиције.

            Сунитска коалиција Ал-Иракиа, која је победила на парламентарним изборима 2010, отворено је стала на Хашимијеву страну и почела је да бојкотује седнице владе и да јавно оптужује премијера Нурија ал-Маликија за узурпацију власти.

            Односи међу ирачким сунитима и шиитима су се драматично погоршали после америчке окупације и свргавања Садама Хусеина. Отада су обе стране против оне друге стотине пута организовале терористичке акте.

            Према попису становништва из 1997, 66 одсто Ирачана су сунити, а шиити - 34 одсто. Међутим, премијер Малики је шиит, а његов заменик Мутлак је сунита.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари