У Аустралији се два пожара спојила у један – четири пута већи од Њујорка

ДОСАД УНИШТЕНО ПРЕКО 2000 КУЋА, СПАЉЕНА ПОВРШИНА ВЕЛИЧИНЕ ИРСКЕ

         СНАЖАН ветар у Аустралији спојио је данас два жаришта у један мегапожар, четири пута већи од Њујорка, а хиљаде људи и даље захтевају предузимање акције поводом климатских промена.

        "Услови су данас тешки. Вруће је, а још једном се показало да је суви ветар велики изазов", изјавио је Шејн Фицсимонс, ватрогасни комесар за руралне области у држави Нови Јужни Велс.

        Температура је данас прешла 40 степени Целзијусових у деловима Новог Јужног Велса и суседне Викторије, где је пажња усмерена на два пожара која су се повезала у један огромни.

        На граници те две државе проглашено је "стање катастрофе" пошто се сутра очекује још виша температура, а издата су и наређења о евакуацији.

        Премијер Новог Јужног Велса Гледис Береџиклијан рекла је да у овој држави букти више од 130 пожара, а да 50 још није под контролом.

        На Острву кенгура, у близини јужне обале Аустралије, највећи град је био одсечен док су се ватрогасци борили са опасним пожарима.

        У катастрофалним пожарима у природи погинуло је 26 особа, уништено је више од 2.000 домова и спаљена површина величине Ирске.

        

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари