У Америци гладује читав један Балкан!

ДУГО СКРИВАНО АМЕРИЧКО СИРОМАШТВО

СТИГЛО И НА – ИНТЕРАКТИВНУ МАПУ

 Амерички бескућници

  • Према подацима америчког Бироа за попис, број регистрованих држављана СДА који живе испод „црте сиромаштва” попео се на рекордних 46,2 милиона људи

  • Државе са највећим бројем сиромаха (18-23% укупног становништва) су: Аризона, Њу Мексико, Тексас, Лујзијана, Мисисипи и Џорџија, а „најбогатије” (са „свега” 6-9% сиромаха) су Конектикат и Њу

  • Тексас, заједно са Арканзасом (родном државом садашњег главног координатора америчке помоћи Хаитију, Била Клинтона), Мисисипијем и Алабамом, такође је и рекордер по броју становника чија је дневна егзистенција угрожена услед недостатка елементарних животних намирница (17-19,5% за период од 2008-2010)

     МАНЧЕСТЕРСКИ лист Гардијан објавио је  интерактивну мапу сиромаштва у САД, на основу најновијих података америчког Бироа за попис. А према подацима тог Бироа, број регистрованих америчких држављана који живе испод `црте сиромаштва` се попео на рекордних 46,2 милиона људи!

     А у ту бројку нису укључени нерегистровани илегални имигранти чији се број такође мери у милионима. Поређења ради, читава популација Балкана (са Грчком) једва да прелази 50 милиона становника.

     А колико сиромаха има у свакој савезној држави, где су најниже зараде и наднице и у којим државама се налазе највише сиромаха без здравственог осигурања – све те податке можете добити само једним кликом на миша (ниже), а мапу прате и одговарајуће табеле.

 за интерактивну мапу - клик на слику!

     Гардијанова мапа показује да су савезне државе са највећим бројем сиромаха (18-23% укупног становништва): Аризона, Њу Мексико, Тексас, Лујзијана, Мисисипи и Џорџија, а да „најбогатије” (са „свега” 6-9% сиромаха) су Конектикат и Њу Хемпшир.

     Тексас, заједно са Арканзасом (родном државом садашњег главног координатора америчке помоћи Хаитију, Била Клинтона), Мисисипијем и Алабамом, такође је и рекордер по броју становника чија је дневна егзистенција угрожена услед недостатка елементарних животних намирница (17-19,5% за период од 2008-2010).

     На историјској табели сиромаштва у САД - објављеној на Гардијановом сајту - види се да је број сиромаха у САД током прошлог века достигао највећи број током 1983. године (нешто више од 15%), а затим 1993. (нешто мање од 15%) – оба пута када је и код нас била криза.

     Подаци за 2011. премашују досадашњи рекорд.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари