Турски министар полиције оптужио САД да спремају нову обојену револуцију против Ердогана

СУЛЕЈМАН СОЈЛУ ОПТУЖИО АМЕРИЧКЕ АМБАСАДОРЕ ДА САМО ГЛЕДАЈУ КАКО ДА НАУДЕ ТУРСКОЈ

Сулејман Сојлу

* Амбасадору САД Џефу Флејку јавно поручио: „Склони своје прљаве руке од Турске. Склоните своја нацерена лица под маскама

* Сојлу нагласио и да америчке дипломате раде исту ствар и у другим земљама Европе – покушавају да их контролишу иза кулиса

* „Ми знамо – изјавио је Сојлу, који је вишегодишњи блиски Ердоганов сарадник - да Сједињене Државе годинама хране Радничку партију Курдистана, да јој помажу новцем, логистиком и кадровима“

___________________________________________________

         ТУРСКА је полузванично оптужила Сједињене Државе да спремају нову обојену револуцију против њеног председника Реџепа Тајипа Ердогана.

         Њен министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу јавно је затражио од америчког амбасадора Џефа Флејка да „склони своје прљаве руке“ од Турске.

         Сојлу је дугогодишњи Ердоганов савезник, а рекао је и да амерички дипломатски кор у Турској деценијама води антитурску политику:

         „Сваки амерички амбасадор у Анкари себи поставља питање: „Како могу да наудим Турској. То је већ дуги низ година једна од највећих несрећа Турске. Флејк окупља друге амбасадоре и покушава да им даје савете“.

         Према Сојлуу, америчке дипломате раде исту ствар и у другим земљама Европе – покушавају да их контролишу иза кулиса.

         Нагласио је да његове речи неће никога у  Европи изненадити:

         „Европљани знају да је ово истина. МАмериканци су мислили да могу да дизајнирају Турску, али им је једна особа уништила игру – Реџеп Тајип Ердоган“.

         Флејку је поручио: „Добро знам шта сте урадили, које сте кораке предузели, како желите да заљуљате Турску. Склоните своје прљаве руке, своја нацерена лица под маскама даље од Турске“.

         Флејк није каријерни дипломата. Пре именовања за амбасадора, био је сенатор из Аризоне, колега покојног републиканца-јастреба Џона Мекејна.

Џеф Флејк

         Сојлу је, иначе, `експлодирао` што су у Цариграду одједном затворени конзулати шест земаља – Холандије, Немачке, Француске, Шведске, Швајцарске и Велике Британије. Након упозорења америчке амбасаде да постоји опасности од нових терористичких напада у том граду. А сами Американци свој конзулат нису затворили, иако су објавили да је вероватноћа терористичких напада порасла након јавног спаљивања Курана у европским земљама.

         Мехмет Перинчек, професор Универзитета у Истанбулу, оценио је да је само то упозорење о терористичким нападима, које су упутили Американци, само по себи претња и призивање терористичких напада у Турској:

         „Они наговештавају да су и сами спремни да поново активирају бомбу у центру Истанбула, као што се то већ десило у новембру у главној туристичкој улици нашег града. САД увек користе милитанте из Радничке партије Курдистана када треба да дестабилизују Турску“.

         Још је додао: „Недавно је полузванични амерички часопис Foreign Policy изашао са чланком који предвиђа: ако Ердоган победи на изборима, Турска ће се претворити у језеро крви. Недељу дана пре него што је америчка амбасада најавила нове нападе“.

         У Анкари сматра да је Турска поново мета због одбијања да пусти Швеђане у НАТО. Наши односи са НАТО штабом су веома затегнути:

         „До председничких и парламентарних избора остала су још три месеца. Американци су почели да праве хаос у Турској како би створили повољно тле за победу про-бајденовске, прозападне опозиције“ – уверен је Перинчек.

         Сојлу је још рекао да Америка и Запад не желе да Турци буду независни и слободни:

         „Они су започели овај психолошки рат оног дана када смо објавили да планирамо да 2023-ће примимо 60 милиона туриста и да имамо 46 милијарди долара прихода од туризма. Да је све игра, сведочи и то што ниједна од земаља које су отворено изјавиле да постоји могућност терористичких напада није контактирала ниједну од наших безбедносних структура“.

         Сојлу је открио да су западне дипломате покушавале да из турских затвора извуку „своје људе“, имешане у покушај преврата из 2016-те, додавши да су последњи терористички напад у Цариграду припремиле западне тајне службе.

         Навео је да је агент једне од њих „неким лицима“ у Турској „предлагао посао“:

          „А да смо нешто слично покушали ми – уверен је Сојлу – прогласили би нас за терористичку државу. Иначе, поводом понуде тог агента – ми смо привели 15, а ухапсили пет људи. Ми знамо да Сједињене Државе годинама хране Радничку партију Курдистана, да јој помажу новцем, логистиком и кадровима“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари