Турски историчар Мехмет Перинчек: Будућност Турске није у НАТО чија је стратегија – сејање рата

НАГЛАШАВА ДА ЈЕ ЊЕГОВА ЗЕМЉА ОД ЧЛАНСТВА У АЛИЈАНСИ ИМАЛА САМО ШТЕТУ

* „Дуго времена НАТО не види Турску као свог савезника. Турску су одавно избацили из једначине. У Сирији САД против Турске подржавају Курдистанску радничку партију (забрањену у Турској). САД и НАТО формирали су антитурски блок у источном Медитерану. На састанцима НАТО у Италији и Норвешкој Турска је симболизована као непријатељ. Неопходно је окренути поглед ка Евроазији - Русији, Кини, Сирији, Азербејџану“

____________________________________________________________

       БУДУЋНОСТ Турске није у НАТО. Анкара не може обезбедити безбедност земље, нити економски раст у оквирима западне војне алијансе – поручио је сународницима познати турски историчар Мехмет Перинчек.

       Он потребу војне и геостратешке преоријентације своје земље објашњава овако:

       „Дуго времена НАТО не види Турску као свог савезника. Турску су одавно избацили из једначине. У Сирији САД подржавају Курдистанску радничку партију (забрањену у Турској). Подржавају је против Турске. САД и НАТО формирали су антитурски блок у источном Медитерану. На састанцима НАТО у Италији и Норвешкој Турска је симболизована као непријатељ. Будућност Турске заиста није у НАТО. Неопходно је окренути поглед ка Евроазији, Русији, Кини, Сирији, Азербејџану“.

       Перинчек је уверен и уверава Турске:

       „Чланство Турске у НАТО није донело Турској ништа осим штете. Сада је дошло време за повлачење из НАТО. То је постало неопходно“.

Мехмет Перинчек

       Према његовим речима, Турска након изласка из НАТО-а може да организује војни блок са евроазијским земљама, развијајући сарадњу у том правцу.

       Историчар је такође додао да је стратегија алијансе усмерена на сејање рата, па ће чланство у ОДКБ или некој другој новој организацији постати релевантно за Турску у блиској будућности.

       Председник Блискоисточног форума, историчар и оријенталиста Данијел Пајпс, рекао је да Турску треба искључити из НАТО-а због њене политике и става о приступању том савезу Шведске и Финске.

      Региструјте се на нашем Telegram каналу: https://t.me/faktorga

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари