Турски авиони тукли курдски север Ирака

ПОНОВО СЕ ЗАОШТРАВА СИТУАЦИЈА У ГРАНИЧНОЈ ЗОНИ ИЗМЕЂУ ИРАКА, ТУРСКЕ, ИРАНА И СИРИЈЕ

Турски Ф16 бомбардује у налету

     ТУРСКА авијација извела је низ ваздушних напада на „кампове ПКК” (Радничке партије Курдистана) на планини Кандил на северу Ирака, јавила је 18. августа ујутру агенција Анатолија.

     Борбени авиони Ф-16 опремљени системима за ноћно осматрање полетели су из 8. ловачке базе у југоисточној турској провинцији Дијарбакир око 08:30 по локалном времену у среду 17. августа.

     Након операције, вратили су се у базу, саопштила је Анатолија, додајући да је неименовани представник турског Генералштаба изјавио да је у офанзиви на ПКК „погођено 60 мета“. Прецизирао је да се радило о циљевима на планинама Кандил, у Харкурку, Авашин-Башјану, Запу и Метини на северу Ирака.

     Признао је и да је турска тешка артиљерија пре тога тукла 168 циљева на северу Ирака.

     Неколико сати пре операције, Анатолија је јавила да је осам турских војника погинуло у заседи у граду Џукурџа у провинцији Хакари у близини границе са Ираком. Турски министар одбране Исмет Јилмаз је изјавио да је у питању била мина постављена крај пута Хакари-Џукурџа.

     А премијер Реџеп Тајип Ердоган је нешто касније цифру исправио на „седам војника и једног сеоског стражара”, додајући да је још 11 људи рањено. „Прво је била експлозија мине, а затим је уследио напад на оклопне транспортере са портабл минобацачем…

 

Наше стрпљење у овом светом месецу Рамазану је исцрпљено,” изјавио је Ергодан током организационог састанка пред предстојећу конференцију Организације за исламску сарадњу у Истанбулу поводом гладне године у Сомалији.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари