Турковић наредила да се заставе на амбасадам и конзулатима БиХ 11. јула спусте на пола копља

УЧИНИЛА ЈЕ ТО БЕЗ ОДЛУКЕ ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ И САВЕТА МИНИСТАРА О ДАНУ ЖАЛОСТИ

Бисера Турковић

         МИНИСТАРСТВО иностраних послова БиХ упутило је данас инструкцију свим дипломатско-конзуларним представништвима и мисијама БиХ у свијету да 11. јул обележе спуштањем застава на пола копља, иако Савет министара БиХ није прогласио тај дан, даном жалости у Босни и Херцеговини.

        "У очекивању доношења Одлуке Савета министара, што је била редовна пракса протеклих година, МИП БиХ је упутио инструкцију свим дипломатско-конзуларним представништвима и мисијама БиХ у свијету да достојанствено обиљеже 11. јули 2020. године спуштањем застава на пола копља/јарбола, те упознају земље пријема о разлозима за исто, у циљу промицања толико потребне борбе за истину и правду у Босни и Херцеговини али и цијелом свијету", наводи се у саопштењу из МИП-а.

        Министарство са жаљењем констатује да, предлог тачке дневног реда у вези доношења одлуке Савета министара БиХ о проглашењу 11. јула 2020. године Даном жалости у Босни и Херцеговини, није разматран на јучерашњој седници.

        "Материјал за предметну тачку дневног реда 11. сједнице упутило је Министарство иностраних послова БиХ, али ни ова тачка није разматрана због одлуке представника ХДЗ БиХ да не подржи цјелокупан предложени дневни ред заказане сједнице", наводи се у саопштењу.

        Турковић је, иначе, упутила захтев са сазивање ванредне телефонске сједнице Савета министара са само једном тачком дневног реда, везано за доношење Одлуке о проглашењу 11. јула 2020. године Даном жалости у Босни и Херцеговини.

        Председавајући Савета министара, који је једини надлежан за сазивање и редовних и ванредних седница Савета министара, није био у датим околностима сагласан да донесе потребну одлуку о одржавању такве телефонске седнице.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари