Техеран и Москва – моћна осовина

АХМАДИНЕЏАД ПОЗДРАВИО ТАКТИКУ МОСКВЕ „КОРАК ПО КОРАК”

  • Иран и Русија морају стајати једно уз друго и бити заједно против хегемоније долара

     Ирански председник Махмуд Ахмадинеџад је окарактерисао пријатељство и сарадњу између Ирана и Русије као благотворне за нације у региону и свету, изјавивши да су Иран и Русија, с обзиром на географске услове и богат културни и историјски потенцијал, земље које морају стајати једна уз другу у многим политичким питањима.

     После сусрета са секретаром Савета безбедност Руске Федерације Николајем Патрушевом, он је указао на важност даљег ширења сарадње, додавши да Техеран и Москва имају веома разноврсне и широке основе за сарадњу области економије, политике и културе, а нарочиту на пољу транспорта, енергетике и заједничких инвестиција као и поводом важних регионалних питања.
 
     „Наравно, ширење билатералне сарадње захтева позитивне кораке у пракси. Покретање (нуклеарне) електране Бушер могло би да буде један такав ефективан корак по овом питању,” изјавио је Ахмадинеџад, преноси Ирна.
 
     Супротстављање хегемонији америчког долара једно је од питања биалтералне сарадње, рекао је ирански председник свом руском госту, додајући да Техеран и Москва могу имати корисну сарадњу у прекидању зависности од америчког долара. Указао је да продубљивање и јачање веза између Ирана и Русије може створити моћну осовину која може бити ефикасна у обезбеђивању интереса земаља у региону, уколико се постојећи капацитети адекватно искористе.
 
     Осврћући се на иранско нуклеарно питање, Махмуд Ахмадинеџад је изјавио да ће Иран поздравити руску иницијативу за корак-по-корак и да је спреман да учествује у изради предлога за сарадњу поводом овог питања, јавља Ирна.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари