Тарант крајем децембра 2016. аутобусом пропутовао кроз Србију, Хрватску, Црну Гору и БиХ

У БУГАРСКОЈ ОД 10. ДО 15. НОВЕМБРА 2018. ИЗНАЈМЉЕНИМ КОЛИМА ОБИШАО 10 ИСТОРИЈСКИХ МЕСТА

* Из Софије је отпутовао 15. новембра летом за Букурешт где је изнајмио кола да би отишао у Мађарску.То није било први пут да је Аустралијанац боравио у југоисточној Европи

______________________________________________________________________

           БУГАРСКЕ власти саопштиле су да истражују мотиве боравка у Бугарској у новембру 2018. десничарског екстремисте Брентона Таранта који је извео напад на две џамије на Новом Зеланду.

           Осумњичени нападач, 28-годишњи Аустралијанац који је извео напад на двије џамије у граду Крајстчерчу током молитве петком боравио је у Бугарској од 9. до 15. новембра 2018. године, рекао је бугарски државни тужилац Сотир Цацаров.

           Отворена је истрага да се утврди да ли је верзија терористе, који се друштвеним мрежама представљао као Брентон Тарант, како жели открити историјска места и проучавати историју балканских земаља исправна, или је он имао друге циљеве, навео је тужилац на конференцији за новинаре.

           Бугарски министар унутрашњих послова Младен Маринов је додао да је циљ истраге да се разјасне мотиви боравка тог човека и могући контакти са другим особама.

           Према првим елементима истраге, нема података о терористичким активностима или контактима те особе у Бугарској, навео је тужилац.

           Истражиоци већ имају прецизне информације о току његовог боравка у Бугарској - он је стигао у Софију из Дубаија 9. новембра, изнајмио је кола 10. новембра и обишао историјске локације у десет бугарских места. Отпутовао је из Бугарске 15. новембра летом за Букурешт где је изнајмио кола да би отишао у Мађарску, навео је тужилац.

           То није било први пут да је тај Аустралијанац боравио у југоисточној Европи.

           Према истим изворима, он је кратко боравио на Балкану од 28. до 30. децембра 2016. када је аутобусом путовао кроз Србију, Хрватску, Црну Гору и Босну и Херцеговину.

           Бугарски званичници су навели да су за ову истрагу у контакту са властима у САД-у, Новом Зеланду, Аустралији, Уједињеним Арапским Емиратима, Србији и Црној Гори.

           Главни осумњичени за напад у Крајстчерч где је убијено 49 људи, објавио је документа према којима је као мотив за своје dеловање навео да се бори против имиграције која преплављује културу европских белих народа. Неки елементи се позивају на епизоде из историје Балкана и борби против Османске империје.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари