Судије Уставног суда БиХ: Шуме остају РС - док се законом БиХ не регулише статус имовине

НАГЛАШАВАЈУ ДА ТО ТРЕБА ДА БУДЕ „ТЕМЕЉНИ ЗАКОН КОЈИ РЕГУЛИШЕ ПРАВО ИМОВИНЕ У БиХ“

* Председник Уставног суда БиХ Мате ТАДИЋ: Мора се наћи рјешење шта ће од имовине бити на нивоу државе или неће ништа. То није наше, то мора утврдити и уредити законом Парламентарна скупштина БиХ

* Он није одговорио на питање новинара да ли је неко од судија у овом предмету био против, односно да ли је изузео своје мишљење. РТРС је сазнала да су двојица српских судија у Уставном суду БиХ гласали против ове одлуке

____________________________________________________

       РЕПУБЛИКА Српска и даље газдује својима шумама, све док не буде донесен закон о државној имовини, прецизирано је на конференцији судија Уставног суда БиХ на којој су говорили о одлукама са јучерашње седнице.

       Уставни суд БиХ утврдио је на јучерашњој седници да поједине одредбе Закона о шумама Српске, нису у складу са Уставом БиХ, и то у дијелу у којем се наводи да су шуме власништво Републике Српске.

       Председник Уставног суда БиХ Мато Тадић рекао је да шумама у Српској наставља управљати онај који је то и до сада радио, а да по одлуци Уставног суда то питање мора да реши Парламентарна скупштина БиХ.

       Тадић је навео да одлука о оцени уставности Закона о шумама Републике Српске, пре свега, подразумева то да Парламентарна скупштина БиХ донесе темељни закон који би регулисао право имовине на територији целе БиХ.

       - Када је у питању одлука у вези са појединим одредбама Закона о шумама Републике Српске, као и Закона о пољопривредном земљишту, те одлуке, прије свега, подразумијевају да држава донесе темељни закон који би успоставио стандарде регулисања права на имовину у цијелој држави - рекао је Тадић на конференцији за новинаре у Мостару.

       И додао: „Шуме су тамо гдје јесу. Нико их не преноси физички, управља се као и до сада. У нашој ситуацији мора се водити рачуна да постоји споразум о сукцесији, да сукцесор није ФБиХ нити Република Српска, већ држава - рекао је Тадић.

       Он додаје да се мора водити рачуна и да постоји имовина која је била књижена на Савезни секретаријат Народне одбране на нивоу Југославије, на Председништво Југославије, Савезно извршно веће итд.

       - Мора се наћи рјешење шта ће од тога бити на нивоу државе или неће ништа. То није наше, то мора утврдити и уредити законом Парламентарна скупштина БиХ, а остало онда уређују ентитети и у федерацији ниже јединице - рекао је Тадић.

       Он није одговорио на питање новинара да ли је неко од судија у овом предмету био против, односно да ли је изузео своје мишљење.

       РТРС је сазнала да су двојица српских судија у Уставном суду БиХ гласали против ове одлуке.

       Тадић је рекао да су њихове одлуке коначне и обавезујуће и да Уставни суд БиХ инсистира на њиховом спровођењу, без обзира како ко коментарише.

       - Када је у питању оцјена уставности, ми ту имамо седам, условно осам одлука. Највећи број њих није извршила Парламентарна скупштина БиХ. ФБиХ није извршила три. У односу на Републику Српску имамо интересантну ситуацију, одатле долазе негативни коментари, али изврше одлуке - рекао је Тадић.

       Потпредседник суда Мирсад Ћеман је рекао:

       - Ти чланови су оцијењени неуставним са образложењем да на основу досадашње судске праксе и одлука, Закона о забрани располагања имовином и Споразумом о сукцесији, своју надлежности има, прије свега БиХ - рекао је Ћеман.

       И он наглашава да Парламентарна скупштина БиХ то питање треба да уреди законом.

       - Онда зависно од рјешења и критеријума који буду утврђени тим законом, ентитети или друге организационе јединице и физичка лица могу имати право својине и над шумама као јавним добром - рекао је Ћеман.

       Он каже да је Уставни суд БиХ закључио да је Парламентарна скупштина БиХ позвана, овлаштена и обавезна да донесе закон и одреди који нивои ће имати и колико власништва над шумама.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари