Су-34 и Су-35 бомбама за пробијање бетона убили „министра рата“ Исламске државе

ПОРЕД ГУЛМУРОДА ХАЛИМОВА, КОД ДЕИР-ЕЗ-ЗОРА УБИЈЕН И АШ-ШИМАЛИ

И 40 „ОБИЧНИХ ТЕРОРИСТА“

Гулмурод Халимов

  • У родном Таџикистану био командант специјалаца и у гарди шефа државе. Између 2003. и 2008. у америчком Blackwater-у прошао три специјалне војне обуке

        МИНИСТАРСТВО одбране РФ саопштило је да су под бомбама његових авиона код Дер-ез-Зора погинуле четири вође Исламске државе.

        Мета удара био је главни командни пункт терориста под тог великог града на Еуфрату, а међу погинулима је и „министар рата“ Исламске државе Гулмурод Халимов.

        Са Халимовом су - за време саветовања које је био сазвао - убијена још тројица војних главешина ИД. Међу њима и „емир Деир-ез-Зора“ Абу Мухамад Аш-Шимали, у чијој надлежности су биле финансије за врбовање нових џихадиста и њихову обуку у тренажним камповима.

        Руско министарство је објавило да је на истом месту убијено 40 „обичних терориста“ и да је било разорено чвориште везе ИД.

        Удар су извели Су-34 и Су-35 који су са тим задатком полетели из авио-базе Хмејмим. Претходно је дроновима додатно проверено и потврђено да су се Халимов и остали окупили.

        За удар су искористили тешке бомбе за пробијање армираног бетона.

        Овај удар је убрзао напредовање сиријске армије и деблокаду Деир-ез-Зора.

        Халимов је војну каријеру започео у командоским јединицама СССР. Потом је постао командир специјалаца у свом родном Таџикистану и служио у гарди шефа своје државе.

        Од 2003. до 2008. године три пута је пролазио специјалну обуку у америчкој војној формацији Blackwater.

        Исламској држави се прикључио 2015-те.             

        Таџикистан је за Халимовом објавио потерницу, а Стејт департман обећао три милиона долара за информације које би помогле да се утврди где се налази.

        Притом га је назвао „једним од кључних вођа Исламске државе“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари